2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Budaházy: Semmilyen szerepet nem vállalok a Jobbikban

A Pesti Srácok készített egy interjút Budaházy Györggyel amit mi is közzéteszünk természetesen.  
Nem vagyok pártember, nem tudom elképzelni magam a Jobbikban – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Budaházy György. A nemzeti radikális jobboldal emblematikus alakját annak kapcsán kerestük, hogy a Jobbik elnöki posztjára bejelentkezett Toroczkai Lászlót azzal támadja a párt Vonához hű hátországa, hogy megválasztása esetén együtt dolgozna Budaházyval, aki pedig dicsérte a Fidesz politikáját. Budaházy kiemelte: „Nem lettem fideszes, csak elismerem, hogy Orbánnak van pár jó lépése. Azt meg, hogy ’90 óta csak rosszabb kormányaink voltak, senki nem cáfolta eddig, mert nem is lehet.”
A Jobbik bukott elnökének, Vona Gábornak az emberei a jelek szerint igencsak tartanak attól a lehetőségtől, hogy a párt – Toroczkai László esetleges elnökké választása esetén – visszatér a nemzeti radikális politizáláshoz, és beszünteti a balliberális ellenzékkel való smúzolást. Ezt megakadályozandó elkezdték kőkeményen támadni Toroczkait, aki Vona lemondása után bejelentette, indul az elnöki posztért. Vona rajongói a napokban létrehoztak egy Facebook-csoportot, amelyben korábbi városi legendákat olvasnak Toroczkai fejére, eközben pedig a Zsúrpubi nevű szennyportál külön cikket szentelt annak, hogy lejárassa Ásotthalom polgármesterét, a Jobbik jelenlegi alelnökét. Mint arról mi is beszámoltunk, a Vona cimborája, Béres Ferenc Attila által főszerkesztett zugportál azt írta: Toroczkai korábban azt mondta, szívesen dolgozna együtt Budaházy Györggyel, akár a Jobbikban is. „Azzal a Budaházyval, aki szerint senki eddig nem kormányzott jobban, mint ahogy Orbán kormányoz” – hüledezett a Zsúrpubi, amely nem érti, hogyan lehetne jó elnöke a Jobbiknak egy olyan Toroczkai, aki az Orbán-kormányt méltató emberrel állna össze.
Ennek kapcsán a PestiSrácok.hu megkereste Budaházy Györgyöt, és azt kérdeztük tőle, el tudja-e képzelni magát a Jobbikban, amennyiben Toroczkai László lesz az elnök. Erre ő azt válaszolta:
Nem vagyok pártember, egyetlen pártban sem tudom magam elképzelni, így a Jobbikban sem. A „pártokráciát” undorítónak tartom, mivel megosztottságot szít az emberek között, és az ország nem áll olyan rossz helyzetben, hogy az embereknek ennyire gyűlölniük kelljen egymást. Meg kéne haladni a pártokráciát. 
Arra a kérdésünkre, hogy ha Toroczkai lesz az elnök, az ő munkáját segítené-e valamilyen formában, például tanácsadóként, azt felelte:
Párttisztséget nem vállalok, párttag nem leszek. Egyebekben pedig nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, mi lesz Toroczkaival. Ez a jövő zenéje.
Budaházy György egyébként a Facebookon is leírta a véleményét azokról a vádakról, amelyek az ő személye kapcsán érték Toroczkait. Mint fogalmazott:
Láthatóan a pártokrácia már tökéletesen megmérgezte az agyát itt sokaknak. Hol van az előírva, hogy egy kormányt csak mocskolni lehet? Ez csak pártérdek mentén értelmezhető. Egy hazafi elmondja arról, ami jó, hogy jó és arról, ami rossz, hogy rossz. Ennyi! Nem lettem fideszes, csak elismerem, hogy Orbánnak van pár jó lépése. Azt meg, hogy ’90 óta csak rosszabb kormányaink voltak, senki nem cáfolta eddig, mert nem is lehet. Akkor meg mit hőzöngenek egyesek ellenem? Lehet jobbat kitalálni és meggyőzni az embereket róla. Azzal lehet nyerni. De azzal, ha az emberek napi tapasztalásával szemben olyan hangulatot keltünk, mintha itt valami dráma lenne, amivel szemben bármi áron fel kell lépni, akár még Gyurcsánnyal is összefogva, azzal úgy lehet járni, mint ahogy most a Jobbik járt. Mert az igazi értelmetlen gyűlöletkeltést az ellenzék folytatta itt és sajnos a Jobbik is – régi önmagát feladva – átvette a ballibsi gyűlölködési stílust.

Toroczkai László beszédet mond a Nem vagyunk terroristák! Szabadságot a politikai elítélteknek! című demonstráción a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2016. szeptemberében, miután Budaházyt első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék; Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Emlékezetes, Budaházy a választás előtt a Figyelőnek adott interjúban az Orbán-kormány nemzeti konzultációjára célozva elmondta, korábban egyetlenegy olyan kormány sem volt korábban Magyarországon, amelyik érdeklődött volna az emberek véleménye iránt. Szerinte Orbán Viktor a nemzeti konzultációval ezt bevezette. Hozzátette: „Azt is elismerem, hogy 1990 óta ez a legjobb kormány, amely Magyarországon volt. Kiemelte: sok mindent lehetne jobban csinálni, de akkor is ez az eddigi legjobb. Mostani Facebook-bejegyzésében Budaházy György bírálta a Jobbik elhibázott kampányát. Mint írta:
Emlékszünk, mivel indított? „Ti dolgoztok, Ők lopnak!” Ez óriási hiba volt! Ennek az országnak – szerencsénkre – van egy jelentős méretű, összetartó nemzeti érzelmű választói tömege. Aki emelni akarja Magyarországot a világpolitikában, annak ezt a tömeget kell maga mellé állítania, őket kell meggyőzni, hogy az a jó, amit ő hirdet, mert csak ezzel a tömeggel lehet építkezni. Ezt én társadalmi középtömegnek hívom, a Lacival anno életre hívott Hunnia mozgalmunk is ennek a társadalmi középtömegnek kínált egy új alternatívát. A valamilyen szempontból társadalmi perifériának (nyugdíjasok, diákok, lecsúszott rétegek) számítókra alapozott – jellemzően baloldali logikájú – politika soha nem tudott és nem is fog tudni építkezni, csak felélni, rombolni. Ezt kell szem előtt tartani egy hazafias elkötelezettségű politikusnak és akkor sikerre juthat ő is és az ország is vele.
Mint azt megírtuk, április 19-én a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Budaházy és tizenhat vádlott-társa ügyében hozott elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. A kényszerintézkedést valamennyi vádlott tekintetében feloldották. Budaházyt első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélték terrorcselekmény miatt, vádlott-társai különböző időtartamú, többségé­ben fegyházbüntetést kaptak. A vád szerint a Budaházy által létrehozott, Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az MSZP–SZDSZ-kormány politikáját és próbált félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.
Vezető kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató