2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megszüntetné a Jobbik az elnöki vétót

MÁR SAJÁT FEGYVERÉTŐL FÉL A JOBBIK MAI VEZETÉSE

Mentené a menthetőt a Jobbik vezetése arra az esetre, ha Toroczkai László lenne az új elnök. Vona Gábor emberei a hatalom részbeni megtartásának érdekében még azt az elnöki vétót is eltörölnék, amellyel két éve épp a bukott pártelnök zárta ki radikális alelnökeit.

Elképesztő vészforgatókönyvvel készülnek a Jobbikban Vona Gábor emberei arra az esetre, ha Toroczkai Lászlót választanák elnöknek a tisztújító kongresszuson. Információink szerint a szerdai választmányon felmerült, hogy eltörölnék annak az elnöki vétónak a jogi lehetőségét, amellyel 2016-ban épp Vona akadályozta meg három alelnökének, Szávay Istvánnak, Novák Elődnek és Apáti Istvánnak az alelnöki jelölését. A párton belül nagy port kavaró döntéssel Vona a radikális irányvonalat képviselő tagokat tette ki a vezetőségből.

Most viszont, hogy a Vona által is pártfogolt Sneider Tamással és Gyöngyösi Mártonnal szemben Toroczkai egyre esélyesebb az elnöki posztra, a pártvezetés attól tart, hogy Toroczkai ugyanazzal az elnöki vétóval élne, amellyel két évvel ezelőtt Vona kizárta a számára terhes alelnököket.

Abban az esetben azonban, ha az elnöki vétó kikerülne a párt alapszabályából, kizárólag a kongresszus dönthetne az alelnökök személyéről, vagyis a vonaista vonalnak is lenne esélye arra, hogy maradjon embere a párt felső vezetésében.

A választmányon a vezetés lemondott a társelnöki rendszer ötletéről, ehelyett elnök-elnökhelyettesi verzióról dönthet holnap a kongresszus, amelyet információink szerint a Lurdy Házban tartanak. A Vona-párti vezetés azonban továbbra is Sneidert és Gyöngyösit támogatja az elnöki és a helyettesi posztra, erről a május közepei tisztújításon döntenek.

Úgy tudjuk, azért ragaszkodnak kettejükhöz, mert Sneider Vona hűséges követője, de nincs diplomája, és az idegen nyelvekkel is hadilábon áll. Gyöngyösi ugyanakkor diplomás közgazdász, több nemzetközi cégnél dolgozott, több idegen nyelven is beszél. Vagyis Sneider lenne a Jobbik arca, és Gyöngyösi a párt esze.

A vezetés azzal próbál riadalmat kelteni a tagságban, hogy ha Toroczkai lenne az elnök, az pártszakadáshoz vezetne, holott állítólag pontosan Sneider az, aki egyáltalán nem akarna Toroczkai­val és annak támogatóival együtt dolgozni.

Ásotthalom polgármestere csütörtöki bejegyzésében reagált: „Az első egy évben az országot járva, a vidékre különösen összpontosítva, a tagságot lelkesítve, visszaadnám a Jobbikot azoknak, akiket megillet, eközben pedig az országgyűlési frakciónk vezetését Volner János barátomra bíznám, nincs nála erre a feladatra rátermettebb ember ma a pártban, mi ketten pedig szintén kiválóan együtt tudunk dolgozni. Nálunk Ásotthalmon rend, béke, együttműködés és a fejlődést szolgáló közös munka van. A Jobbik elnökjelöltjeként is ezt tudom ígérni. Erre van ugyanis szükség a győzelemhez” – írta Toroczkai.

Magyaridok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató