Vadhajtások

Csőd – háború – feszültség – aggódás – Ez a helyzet a Jobbikban

Az elsősorban a tiltott pártfinanszírozás miatt nehéz anyagi helyzetben lévő Jobbikban megkezdték a leépítéseket. Szabó Gábor pártigazgatótól pedig a jogköreinek megkurtításával vonnák meg a teljhatalmat.

Napról napra élesebb a belső viszály a Jobbikban. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a választási kudarcért főként Vona Gábor elnököt és Szabó Gábor pártigazgatót, az Országos Választmány elnökét tették felelőssé a pártban, ami mára odáig fajult, hogy többen szankciókkal lépnének fel Szabóval szemben. Egyesek úgy fogalmaztak, Szabó „élet és halál ura” a Jobbikban és „hatalmával hajlamos visszaélni”, ezért felmerült, hogy kurtítsák meg a jogköreit.

Szabó több vasat is tart a tűzben, vélhetően azért, mert megjósolhatatlan, hogy Toroczkai László vagy a Snei­der Tamás–Gyöngyösi Márton kettős lesz Vona utóda. Forrásaink szerint, ha a pártigazgató olyannal beszél, aki Toroczkait támogatja, azt állítja, neki be kellett állnia Vona Gábor mögé, nem volt más választása. Vona támogatóinak azonban úgy fogalmaz: ha Toroczkai nyer az elnökválasztáson, ő azonnal fel fog állni. Viselkedése csak fokozza a vele szembeni ellenérzéseket és a párton belüli feszültséget.

Mindeközben a Jobbik elkezdte a leépítéseket. A párt csődközeli helyzetben van, tiltott pártfinanszírozás miatt 660 millió forinttal tartozik a Magyar Államkincstárnak, amit legkorábban júniusban el kell kezdenie törleszteni. A spórolást annak az Iránytű Intézetnek a megszüntetésével kezdik, amelybe a frakció az elmúlt években rendszeresen több tízmillió forintot pumpált különböző jogcímen. Az intézet tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd (képünkön), aki korábban a Jobbik frakcióigazgatója, nem sokkal ezelőttig pedig Vona Gábor személyes tanácsadója volt. Forrai akkor szorult háttérbe, amikor a Jobbik Radnai Lászlót bízta meg a kampány vezetésével és a párt kommunikációjával. Utóbbi szerződését ráadásul meg is hosszabbították.

 

A kampány másik oszlopos tagja Béres Ferenc Attila volt, a Jobbik házi portáljának, a Zsúrpubinak a főszerkesztője. Róla a minap Toroczkai László úgy fogalmazott: „A jobbikosok zöme semmit sem tud róla, pedig ő volt az egyik személy azok közül, akik a Jobbik stratégiáját meghatározták és irányították a háttérből az elmúlt két évben.”

Gabay Dorka-Magyar Idők

 

Vezetőkép: Figyelő