2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A WhatsApp igazgatója kilép a Facebooktól az adatbotrány után

"Itt az ideje, hogy továbblépjek... Egy ideig olyan dolgokat fogok csinálni, amiket szeretek, és nem kapcsolódnak a technológia világához, például ritka, léghűtéses Porschékat fogok gyűjteni" - írta ki a Facebook-oldalára Jan Koum, a WhatsApp nevű chatelős alkalmazás egyik társalapítója, vezérigazgatója és a cég felvásárlása után a Facebook elnökségi tagja. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy a Washington Post megírta, Koumnak nem tetszik, ahogy a Facebook bánik a WhatsApp-felhasználók adataival.

 

A WhatsApp egyébként pár napja döntöntött úgy, hogy kitiltja a 16 éven aluliakat a szolgáltatásból az Európai Unióban az új adatvédelmi rendelet hatására.

Jan Koum a nyolcvanas évek Szovjetuniójában nőtt fel, emiatt korán kialakult benne a megfigyeléstől való félelem. Amikor eladta a cégét a Facebooknak, azt írta, ezt annak tudatában tette meg, hogy a felhasználók adatai biztonságban lesznek. "Úgy építettük fel a WhatsAppot, hogy minél kevesebbet tudjunk rólatok" - írta.

Ha a Facebokkal való együttműködés azzal járna, hogy fel kell adnunk ezeket az értékeket, akkor nem egyeztünk volna bele.

Az eladás 3,5 éve történt.

Mark Zuckerberg Facebook-igazgató hozzászólt Koum bejegyzéséhez. Azt írta, hiányozni fog neki a közös munka, hálás mindenért, és sokat tanult Koumtól. Például azt is, hogyan lehet az adatok megfelelő titkosításával a központosított rendszerek helyett a felhasználók kezébe adni az adatok feletti hatalmat. "A WhatsApp mindig ezekkel az értékekkel fog működni" - írta Zuckerberg, valószínűleg nem sokkal azután, hogy beszélt egy pr-ossal.

(WP - Index nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató