2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Totális kudarcba fulladt a Jobbik béruniós kezdeményezése

Az egymillióból alig több mint 36 ezer szignó jött össze.

Ismert, hogy a Jobbik a kampányban rukkolt elő a bérunió ötletével, melynek lényege az, hogy „egyenlő munkáért egyenlő bért” kaphasson mindenki az Európai Unión belül. Az ötlet hangzatos, ám a szakértők – még a legfinomabb megfogalmazásban is – megvalósíthatatlannak ítélték a bérunió kezdeményezését. Hogy miért, arról részletesebben itt vagy például itt lehet olvasni.

Az ötlet gyengeségét az európai polgárok is érzékelték, amit egyértelműen bizonyít a bérunió weboldaláról elérhető nyilvántartás is: Európa-szerte mindössze 36 021 aláírás gyűlt össze a szükséges egymillióból, és abból a legtöbbet Magyarország szállította, pontosan 29 032 szignót.

Noha fontos megemlíteni, hogy az online nyilvántartásban nem szerepelnek a papíralapú aláírások, Magyar Idők értesülései szerint azonban még ezeket beleszámolva sem írták alá 150 000-nél többen a kezdeményezést. Ez tehát még egy hazai népszavazáshoz sem lenne elég, amihez 200 000 aláírás szükséges.

A szervezőknek ráadásul összesen 1 millió aláírás kell, hogy az Európai Bizottság érdemben tudjon foglalkozni a kérdéssel, a május 22-i határidő pedig vészesen közeleg. Az aláírásoknak legalább 7 tagországban el kell érniük a minimálisan szükséges számot, ez eddig Magyarországon kívül sehol sem jött össze.

Mindezt figyelembe véve tehát kijelenthető: a Jobbik egyik legfőbb kezdeményezése teljesen megbukott. Nem is csoda, hogy már a kampány véghajrájában sem dicsekedtek a számokkal, és a párt politikusai rendre kitérő válaszokat adtak a sajtó embereinek.

888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató