2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Kétszeresére nőtt a keresztényellenesség Európában

A keresztények elleni üldözés 2016-ban és 2017-ben rekord magas volt az Open Doors World Watch listája szerint, több mint 200 millió üldözött keresztényről beszélhetünk 50 országban – erről számol be az Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe 2018-as jelentése. A jelentésre a mandiner hívta fel a figyelmet.

Több mint 3000 keresztényt öltek meg ebben az időszakban, az előz évekhez képest ez a duplájára nőtt. A tanulmány több, mint 500 ügyet mutat be, mely intoleranciáról és diszkriminációról szól a keresztényekkel szemben. A Katolikus Egyház a leginkább veszélyeztetett.

A jelentés szerint többféle keresztényellenes megnyilvánulás létezik, a két legjellemzőbb a szekuláris intolerancia és az iszlamista elnyomás. Emellett a keresztényeket társadalmi, jogi és politikai szinten is érik támadások. Előfordul nyomásgyakorlás (squeeze) és durva fizikai erőszak (smash) is.

Előfordult már többször is, hogy papokat és híveket zaklattak vagy öltek meg. Van példa arra is, hogy a média pozitívan vagy szatirikusan áll az ilyen esetekhez (lásd a belga NordPress lapot).

Pierre Jehenson atya (Tintigny, Belgium) egy vasárnap reggeli miséje előtt vette észre, hogy a templomban található tabernákulumból két cibóriumot (szentségtartó kehelyt) loptak el.

Összesen 140 templomgyalázást dokumentáltak, ebből 70-et Franciaországban, és 26-ot Spanyolországban. Az elkövetők között muszlimokat vagy radikális, egyházellenes szekularistákat és anarchistákat találunk. Gyakoriak a temetőgyalázások, az út menti és köztéri keresztek, szobrok megrongálása is.

Németországban a keresztényellenesség vezető megnyilvánulási formája a keresztények inzultálása muszlimok által.

Olyan is előfordult, hogy a muszlimok megpróbálták a keresztényekre kényszeríteni saját vallási előírásaikat, a reggeli imát, a ramadáni böjtöt, és inzultálták a Bibliát nyilvánosan olvasó társaikat. Az Acton on behalf of Persecuted Christians nevű szervezet a saját jelentésében egyenesen 743 olyan esetről tud, amikor menekülttáborokban muszlimok zaklattak, támadtak meg keresztényeket.

Ugyancsak gyakori a menekülttáborokon kívül, hogy a muszlimok körmeneteket zavarnak meg, miséről távozó hívekbe kötnek bele. Spanyolországban egy nővért egyszerűen azért ütöttek meg, mert apáca.

Franciaországban rendszeres a laikus állam nevében való fellépés, aminek következtében veszélyben vannak a köztéri betlehemek. Brunsvily-ben a hatóságok megtiltották, hogy felállítsák a templom előtt a Szűzanya szobrát, mondván, az „túl vallásos”.

Európa-szerte gyakoriak, de a leggyakoribbak talán az Egyesült Királyságban a lelkiismereti szabadság elleni fellépések. Még mindig előfordul, hogy a cukrászdák bíróság előtt találják magukat, ha nem hajlandóak azonos nemű párok esküvőjére tortát sütni.

2016 februárjában azért rúgták ki a Sheffieldi Egyetem szociális munkás szakáról Felix Ngolét, mert egy Facebookon folyó, a melegházasságról szóló vitában a személyes Facebook-oldalán egy bibliai idézetet tett közzé a hagyományos felfogást alátámasztandó. Az indoklás szerint azért rúgták ki, mert ezzel megsérthetett másokat és átlépte a megfelelő határokat.

Nyugat-Európa szerte gyakori, hogy kirúgnak olyan orvosokat, nővéreket, akik nem hajlandóak elvégezni abortuszt vagy eutanáziát. Egy belgiumi, szerzetesek által fenntartott öregotthont pedig hatalmas pénzbírságra büntettek, amiért nem volt hajlandó engedélyezni az eutanáziát.

Több egyetemen előfordult, hogy nem engedélyezték abortuszellenes, életpárti diákcsoportok létrejöttét.

A Facebook 2017 július 17-ről 18-ra virradó éjszaka 25 angol, spanyol és portugál nyelvű katolikus oldalt blokkolt minden előjelzés és magyarázat nélkül. Később visszaállították őket. Itt megjegyeznénk, hogy a Katolikus.ma egyik szerkesztőjét is érte “megtorlás” amiért korábban Facebook oldalunkon megosztottuk a Migráció, iszlamizáció? Veszély vagy lehetőség? című cikkünket. Egy hétig semmilyen magyarázat nélkül blokkolták a megosztásokat és a csoportokban való részvételét.

Az OIDACEurope 2018-as jelentése ajánlásokat és javaslatokat fogalmaz meg az Európai Uniónak, a nemzetállamoknak és az emberi jogokat védő szervezeteknek a keresztényellenességgel kapcsolatosan.

Katolikus.ma

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató