2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nemzeti, konzervatív elveket vall az LMP társelnöki posztjára pályázó Keresztes

Interjút adott a Népszavának Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után bejelentkezett az LMP társelnöki posztjára. A jövő hétvégén tartandó tisztújításra rajta kívül egyelőre nincs más jelölt a férfi vezetői posztra (az LMP-ben hagyományosan egy férfi és egy nő tölti be a társelnöki posztot). Keresztes az elmúlt nyolc évben Pécsen volt önkormányzati képviselő, most azonban bekerült a parlamentbe.
DSZZS20180504085
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A jelölt az interjúban ismét megerősíti, hogy nem Ungár Péter strómanja, és visszautasítja a baranyai lobbizást is:
Négy évvel ezelőtt is hatodik voltam az országos listán, akkor még Ungár maximum plakátokat ragasztott az LMP-ben. Már akkor is „baranyai lobbiztak". Az tény, hogy 2010 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal a legnagyobb területű szervezetet, a baranyait vezetem.
Keresztes azt is visszautasítja, hogy jobboldali lenne, azt viszont hozzáteszi:
Nemzeti beállítottságú ember vagyok, sok kérdésben pedig konzervatív elveket vallok. Ezeket mindenki tudja rólam, és büszke is vagyok rá. Az LMP értékközösség, vannak világos közös gondolatok, amelyek összekötnek minket, ebbe a palettába beleférve a konzervatív vonulatot képviselem a pártban.
A társelnökjelölt radikális LMP-t ígér megválasztása esetén, erről azt mondta a Népszavának, hogy
tovább kell mennünk a parlamenti felszólalásoknál és a mindenféle módosító javaslatoknál. A kommunikációra is értem a „radikalizálódást”, az eddigi kimért, szakmailag megalapozott megszólalások mellett, egyértelműbbre van szükség. A radikális utcai megmozdulásoktól sem visszariadó LMP-t szeretnék látni.
Szerinte az LMP nem lesz jobboldali párt,
az LMP ökopolitikai párt és az is marad. A jobboldali, baloldali felosztás egyébként is idejétmúlt. Nemcsak én utasítom el a régi baloldali pártokat, hanem a választás alapján a szavazók is. A XXI. századi pártok, mi, a Jobbik, a Momentum képes volt növelni a támogatottságát, a súlyos vereség ellenére, míg a többiek buktak.
Arra a kérdésre, hogy Hadházy Ákoshoz vagy Schiffer Andráshoz áll-e közelebb, azt feleli, hogy mindkettőjüknek nagy jelentősége volt a hazai politika formálásában. Schiffer a párt ideológiai vezetője, belső irányítója volt, Hadházy pedig az egyik legeredményesebb ellenzéki politikus. Ugyanakkor azt hozzáteszi, hogy azért Schifferrel egyre kevésbé ért egyet. Egyébként Keresztes volt az, aki az LMP pécsi jelöltjeként a választások előtt közös nyilatkozatot tett a Jobbik és a Momentum jelöltjével. Utóbbi Nemes Balázs volt, akitől a kampányban kikerült egy hangfelvétel, amin cigányozik és zsidózik, ezért később bocsánatot kért. (index)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató