2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

"Öngyilkosságba kergették Európát!"

Európa öngyilkosságot követ el, amiről a kontinens vezető politikusai döntöttek – ezt írja Douglas Murray világhírű brit író legújabb könyvében, amelynek címe Európa furcsa halála.

Úgy véli, a Berlinben és Brüsszelben elkövetett hibákért fizet ma egész Európa. Douglas Murray a jövő héten részt vesz a budapesti V4 nemzetközi konferencián, amelynek címe: Európa jövője. Az íróval a köztelevízió riportere, Bende Balázs beszélgetett.

Nem kevesebbet állított könyvében a brit író Európáról, mint azt, hogy az európai vezetők a kontinens öngyilkosságáról döntettek. A könyv születéséről az M1 riportjában elmondja, személyes tapasztalataiból kiindulva úgy vélte, a napi eseményeken túl azt is meg kellett írnia, hogy miért van az, hogy sok európai vezető a kontinenst „odaadja” bárkinek, aki eddig eljut vándorlásában – olvasható a hirado.hu-n.

GYENGE POLITIKUSOK – SÚLYOS VÁLSÁG

Douglas Murray saját tapasztalatait és élményeit írta meg: mint az M1 aktuális csatornán sugárzott interjúban kifejtette, a migrációs válság közepette sok helyen megfordult és sok európai politikussal beszélt. Véleménye szerint számos európai politikus gyáva, mert – véli – nem tudtak ellenállni egy kisebbség véleményének. Ennek kirívó példája szerinte az, ami Angela Merkellel 2015-ben esett meg: felidézi, volt egy párbeszéd a német kancellár és egy libanoni menekült kislány között. Merkel azt közölte a maradni akaró kislánnyal, hogy „ilyen a politika”, neki és szüleinek távoznia kell az országból. Nem sokkal később viszont maga Angela Merkel volt az, aki megnyitotta országa határait a menekültek százezrei előtt. Murray szerint ez jó példa az általa említett gyávaságra.

Akárcsak a könyvében, az interjúban is leszögezi: nem arról van szó, hogy ellenségesnek kell lenni minden menekülttel és migránssal szemben, hanem arról, hogy a határok ne tűnjenek el, hogy aki Európát akarja „új hazájának, annak ne legyen ez joga”.

Könyvében egészen a második világháborút követő időszakig megy vissza Murray azért, hogy az általa úgynevezett gondolkodási betegségnek hívott jelenséget bemutassa. Ezzel kapcsolatban ismerteti, a második világégés után valóban Európába hívtak a volt gyarmatokról tömegeket, de azt is látja, hogy az akkori politikusok az integrálásukkal nem nagyon törődtek, hanem inkább az utódaikra hagyták.

Leszögezi, szerinte tévhit az a több évtizedes állítás, hogy a bevándorlók segítenek a gazdaságon, vagy megállítják a társadalom öregedését (hiszen nem csak Európában öregszik a társadalom), különösen, ha azok szubszaharaiak. Szerinte lehetnek olyan intézkedések – így például a több gyerek születésének segítése –, amelyek azelőtt kell, hogy történjenek egy társadalomban, mielőtt például „a németek következő generációja Eritreából megérkezik.”

A SOK MEGTÉVESZTÉS MEGVILÁGOSÍT

A svéd gazdaságnak nem hasznos, ha képzetlen munkaerő áramlik be, azonban ők még is úgy tesznek, mintha az lenne – fejti ki a brit író az interjúban. Álláspontja szerint egyfajta „megmásítás” történt akkor, amikor egy közelmúltban készített rendőrségi statisztikában az állt, hogy a bűnelkövetők túlnyomó többsége az elmúlt évek migrációs hullámaival érkezett Németországba, ugyanakkor pár napra rá a német média „korrigálta magát”, és arról adtak hírt, hogy tulajdonképpen csökkent a bűnözés, mert a migránsok „importálása” – ismertette – arra sarkalta a németeket, hogy kevesebb bűnt kövessenek el.

Szerinte a sok megtévesztés között van pozitívum is: úgy véli, ezt a közvélemény már nem hiszi el, tömegek látják a saját szemükkel, megértik és felfogják. Nem kell elhinni azokat a „lódításokat, amelyeket rutinszerűen elénk hánynak már több mint egy generáció óta” – mondta Murray.

A migránskvótával kapcsolatban elmondta: az berlini és brüsszeli döntés volt – ezért is tartja furcsának, hogy mindenki másnak is fizetnie kell azokért a hibákért, amit Berlinben és Brüsszelben követtek el a migráció kapcsán. Szerinte éppen az emiatt érzett legitim gyanakvás kapcsán sok európai polgár és politikus, sőt kormány sincs meggyőződve arról, hogy ezt Angela Merkel és az Európai Bizottság nem fog újra meg újra elkövetni.

A kvóta hibás működését Portugáliában volt szerencséje közelebbről megtapasztalni, ugyanis – mondta – a déli ország hiába kér nagyobb kvótát, egyszerűen nem marad meg senki náluk, és odamenni se akar senki sem, hanem mindenki Észak felé tart.

Douglas Murray régóta úgy gondolja, hogy nincsen összeesküvés a migráció mögött. Ahogy a könyvében kifejti, úgy az interjúban is ismerteti, hogy szerinte nem kell ahhoz nagy, organizált szervezet vagy lobbi, hogy a migráció létezzen. Hozzátette: annak ellenére sem hiszi ezt, hogy vannak NGO-k, amelyek a határok nélküli világért küzdenek.

Magyaridok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató