2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Vasúti hidakat és alagutakat is fel akartak robbantani Kárpátalján Porosenko bátor katonái - szigorúan az ukrán-magyar barátság jegyében

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint stratégiai fontosságú létesítmények, köztük vasúti hidak és alagutak felrobbantását tervezte Kárpátalján a nemzetiségek közötti viszály szítása céljából az a két őrizetben lévő ember, akiket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni februári támadással gyanúsítanak.

Az SZBU szerint a székház elleni robbantásos támadás ügyének vizsgálatakor kiderült, hogy a bűncselekmény szervezőinek tervei között szerepelt az ukrán-magyar államközi viszony kiélezése is. A szakszolgálat operatív munkatársai azt is kiderítették, hogy a KMKSZ-székház elleni támadás gyanúsítottjai diverziós cselekmények elkövetésére készültek több stratégiai fontosságú létesítmény ellen Kárpátalján - adta hírül szombaton a mukachevo.net munkácsi hírportál.

Volodimir Kondratenko (b) és Olekszandr Beloborodko

A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás két feltételezett elkövetőjét - a kelet-ukrajnai konfliktusos övezetet megjárt hivatásos katonákat, Volodimir Kondratenkót és Olekszandr Beloborodkót - március elején fogták el a közép-ukrajnai Kropivnickij városban. A gyanúsítottakat Ungváron a bíróság 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte, amelyet a napokban további két hónappal meghosszabbítottak. A székházrobbantás ügyét az ügyészség terrorcselekménynek minősítette.

A munkácsi portál korábban további gyanúsítattokról számolt be, egyikük, Konsztantin Krivics önkéntesként harcolt az oroszbarát  szeparatisták ellen felállított kormányhadosztályban, majd az ukrán soviniszták Szűz Mária Zászlóalja névre hallgató - Kijev által fegyverekkel is támogatott - milíciájához csatlakozott, akik keresztény tálibokként határozzák meg magukat. A másik szökésben lévő gyanúsított egy moldovai állampolgár, Szerhij Vasziliha.

 

Kuruc.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató