2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ismét tízezrek tüntettek Macron ellen

Mintegy nyolcvan helyszínen, több mint hatvan francia civil szervezet, egyesület, szakszervezet vonult utcára Franciaországban, hogy Emmanuel Macron gazdaságpolitikája ellen tiltakozzon.

Korábban már volt egy hasonló jellegű megmozdulás a kormány társadalmi-gazdasági reformpolitikájával szemben május 5-én,  Macron tavaly május 7-i hatalomra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából, akkor negyvenezren demonstráltak

A szervezők azt remélik, hogy a szakszervezeti és a baloldali politikai ellenzék első összefogásnak köszönhetően ezúttal többen lesznek az országos rendezvényeken, mint a hónap elején.

Párizsban a Gare d'Est pályaudvartól délután fél 3 órakor indult a Bastille térre a négy részből álló, több tízezres menet: elöl az elégedetlen állampolgárok, mögöttük a civil szervezetek és az egyesületek, majd a szakszervezetek (CGT Solidaires, Sud Unef) és végül a radikális baloldali párt, a Lázadó Franciaország, amelynek vezetője, Jean-Luc Mélenchon azonban nem a fővárosban, hanem inkább a dél-franciaországi Marseille-ben tiltakozott.

Hosszú idő után először fordult elő, hogy a francia belpolitikában eddig összefogásra képtelen szakszervezetek és a Lázadó Franciaország közös megmozdulást szervezett.

Emmanuel Macron a  Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumról pénteken előzetesen azt üzente a reformjai ellen tüntetőknek, hogy a tiltakozónap nem fogja megállítani.

Meghallgatni az embereket nem jelenti azt, hogy a közvélemény szélkakasa vagyok, és vállalom, hogy nem a felmérések vagy a tüntetések fényében vagyok elnök, mert azt már sokan csinálták”

– mondta a francia elnök.

A kormányellenes tüntetők az ország versenyképességét növelni hivatott, egymás után elindított reformok ellen tiltakoznak, a már elfogadott munkaügyi reformtól a vasúti reformon (amely ellen a vasutasok április eleje óta gördülő sztrájkkal tiltakoznak), az egyetemi felvételi bevezetésén át az 5,7 millió főt foglalkoztató közszférában tervezett 120 ezres munkahely-megszüntetésig és a közalkalmazottaknak a jövőre tervezett teljesítményalapú bérezésének beindításáig.

A reformok többségét a nemzetgyűlésben a kormánypárton kívül a hagyományos jobb- és baloldali pártok is támogatják, és nem vesznek részt a tiltakozónapon. Két nagy szakszervezet, a CFDT és az FO pedig azért nem vonult utcára szombaton, mert a tiltakozásnak szerintük a radikális baloldal és a kommunisták jelenléte túlságosan politikai színezetet kölcsönöz.

A párizsi menetet a rendőrség nagy erőkkel biztosítja és rutinellenőrzéseket is tart a randalírozók kiszűrésére, miután az elmúlt hetek békés tiltakozásaiba rendszeresen belekeveredtek antikapitalista anarchisták, akik gépkocsikat gyújtottak fel, buszmegállókat rongáltak meg és kirakatokat törtek be, keresve a szándékos összecsapásokat a rendőrséggel – írja az MTI.
888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató