Vadhajtások

Görög polgármester: “A nők félnek otthonról kimerészkedni, és a lakásban kell őriznünk gyerekeinket”

Spyros Galinos, Mytilene (Leszbosz sziget fővárosának) polgármestere elmondta a görög Iefimerida hírportálnak, hogy a város lakói egyre inkább aggódnak a bevándorlók miatt. Galinos azt úgy fogalmazott, hogy “A nők félnek otthonról kimerészkedni, és a lakásban kell őriznünk gyerekeinket”.

A polgármester szerint Leszbosz szigetén kimerítően veszélyes a helyzet a migránsok miatt. A sziget lakosságát a média úgy kezelte, mint a szolidaritás népét, mert otthont adtak szíriai menekülteknek.

De a helyzet azóta teljesen megváltozott, hiszen a egykori Leszbosz toleráns és szolidáris lakói szembesültek az ellenőrizetlen és tömeges bevándorlás kegyetlen valóságával. Galinos úr hozzátette: “A polgáraink úgy érzik, hogy Görögország és az EU megfeledkezik róluk, s eközben a szigeten élők már csak egyharmadát alkotják görög állampolgárságúak.”

Korábban az Orvosok Határok Nélkül ügynöksége figyelmeztetett arra, hogy Leszbosz “elérte a kitörési pontot” … egészségügyi és más szolgáltatások is biztosítva vannak a bevándorlóknak, ami ahhoz vezet, hogy többen az erőszak eszközéhez nyúljanak emiatt.

Ezen kívül a helyi kereskedelmi kamara vezetője, Evangelos Myrsinias az újságíróknak elmondta, hogy “a szigetünkön folytatott kereskedelem és a befektetések is leálltak … Elhanyagoltnak és elhagyatottnak érezzük magunkat a szigeteken. Csalódást érzünk, amit súlyosbítanak az adók emeléséről szóló döntések, melynek eredményeként drágulnak a megélhetési költségeink is.”