Vadhajtások

Vergődnek a libsik: Bajorországban kötelező a kereszt!

Hiába ágált ellene megdöbbentő módon a ki tudja kit képviselő müncheni érsek és a baloldali pártok, mától a bajorországi állami intézményekben kötelező a kereszt kifüggesztése. Az iskolák osztálytermeiben és a bíróságok tárgyalótermeiben eddig is kötelező volt a kereszt kihelyezése.

Péntektől kötelező a kereszt kifüggesztése Bajorország német tartomány állami intézményeinek hivatali épületeiben. A Keresztényszociális Unió által alkotott tartományi kormány áprilisban rendelte el, hogy “Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” keresztet kell elhelyezni a szolgálati épületek bejáratánál, jól látható helyen.

A június 1-jével hatályba lépett rendelkezés ezernél is több hivatali épületet érint. Az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézményekre nem vonatkozik a kötelezettség, számukra csak ajánlott a kereszt kifüggesztése, éppen úgy, mint a helyi önkormányzatoknak.

A szabály betartását nem ellenőrzik, ami az ellenzéki pártok – főleg a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek – szerint arra utal, hogy Markus Söder tartományi miniszterelnök nem is veszi igazán komolyan az ügyet, és szeretne gyorsan túllépni rajta. Azonban a tartományi rádió összeállítása szerint a bajor állami hivatalnokok megbízhatónak számítanak, és nagy többségük ellenőrzés nélkül is eleget tesz a kormány utasításának.

A kereszt-kifüggesztési kötelezettség ügyét kezdettől fogva viták kísérik. Az SPD tartományi szervezetének vezetője, Natascha Kohnen szerint a CSU visszaél a kereszttel, célja az, hogy az októberi tartományi törvényhozási választásra készülve növelje támogatottságát. ‘Ez engem, és sok más keresztényt felháborít” – mondta a politikus.

Bírálta a kormány döntését Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke, a német katolikus püspöki konferencia elnöke is, aki azt mondta, hogy aki csupán kulturális jelképként értelmezi a keresztet, az nem értette meg a lényegét.

Markus Söder pénteken a tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy továbbra is kiáll kormánya döntése mellett. Rámutatott, hogy Bajorországban az iskolák osztálytermeiben és a bíróságok tárgyalótermeiben is van kereszt, és a jelképre a tartomány alkotmányában is fellelhető utalás.

Forrás: almafroccs.blogstar.hu