Vadhajtások

A franciák betiltják a Világkupa alatt a nagy kivetítős zónákat a terroristáktól való félelem miatt

– A belügyminisztérium szerint minden ilyen kivetítős zóna tilos
– Franciaország 2016-ban több ezer ilyen zónát alakított ki a szurkolók számára
– De az Európában elterjedt terrorizmus veszélye miatt ennek túl nagy a kockázata
– Számos francia kisváros tervezi a zónák kiépítését és a tilalom figyelmen kívül hagyását
– Ugyanakkor a francia hatóságok figyelmeztették őket, hogy felelősséget kell vállalniuk

Franciaország lett az első ország, amely bejelentette a nagy kivetítős szurkolói zónák általános tilalmát a világbajnokság ideje alatt, mivel félnek, hogy terrorcselekmények célpontjává válhatnak.
A francia belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a 2016-os Európa-bajnokságokon létrehozott zónák tilosak lesznek az új biztonsági protokoll szerint.

A szurkolói zónák nyilvános helyeken, általában városi központokban vannak kialakítva, és szurkolók ezrei foglalnak el egy viszonylag szűkös teret, hogy az óriási kivetítőn nézhessék a labdarúgó mérkőzéseket.

“Minden megválasztott tisztviselőt emlékeztetek arra a tényre, hogy a nagy kivetítős zónák tilosak a közterületeken.”

– nyilatkozta a minisztérium.

“A terrorizmus fenyegetéseinek jelenlegi helyzete miatt az előző Európa-bajnokságon alkalmazott biztonsági eljárásokat ismét ugyanolyan hatékonysággal kell alkalmazni.”

A helyi médiumok szerint a franciaországi kisvárosokban működő fővárosi tisztviselők figyelmen kívül hagyhatják az irányelvet, és folytathatják a nyilvános nagy kivetítős közvetítéseket.
De a minisztérium figyelmeztette a helyi önkormányzatokat arra, hogy a felelősség maximálisan őket terhelni, és viselniük kell a létesítmények költségeit.

“Ezek a felelősségük szerint szervezett közvetítések csak zárt vagy szigorúan ellenőrzött területeken (stadionok, sportlétesítmények, konferencia-helyszínek stb.) tarthatók meg.”

Az országban terrorcselekmények fenyegetése továbbra is magas, mivel Franciaország a terrorizmust követő két évben számos terrortámadást szenvedett el.

Csak ebben a hónapban egy 18 éves csecsen muzulmán, Khamzat Azimov düngöngő késelésbe kezdett a párizsi központban – meggyilkolva egy embert és másik négynek komoly sérülést okozva.
Ezen kívül pedig, a hét elején egy fegyveres lelőtt két rendőrtisztet és egy polgárt a belgiumi Liége városában.

Franciaország korábban “vészhelyzetet” rendeltek el a nizzai és párizsi támadások után 2017-ben, amelyeken összesen 216 ártatlan embert öltek meg.
A vészhelyzetet hivatalosan csak 2017 novemberében jelentették be a viszonylagos stabilitás időszaka után, de a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a támadások továbbra is fennállnak.

Az még nem tisztázott, hogy az említett zónákat az Egyesült Királyságban betiltják-e.

Vadhajtások.hu