2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Simicskát elhallgatva, a kormányt köpködve jelentette be megszűnését a Heti Válasz

A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió után médiabirodalmának hetilapjára, a Heti Válaszra is lakatot tesz Simicska Lajos, az újság holnap jelenik meg utoljára nyomtatásban. A kapitulációt Borókai Gábor főszerkesztő jelentette be Korszakváltás a Heti Válasznál című vezércikkében, amelyben ahogy korábban a nemzetesek és a rádiósok, Borókai is a magyar kormányt és nem Simicska Lajos tulajdonost teszi felelőssé a megszűnésért. “A kétharmados erő nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek” – ekéz Borókai, aki persze vezércikkében egyszer sem írja le Simicska Lajos nevét, mint ahogy a kínos köpönyegforgatásra sem ad magyarázatot. 
Holnap, június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban a Heti Válasz, utána csak elektronikus formában lesz elérhető, a cégnél csődeljárás indult – közölte oldalán a hetilap főszerkesztője, Borókai Gábor, aki Korszakváltás a Heti Válasznál című vezércikkében jelentette be a kapitulációt. Bejelentette, a lap gazdasági helyzete miatt a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál. Mindez azt jelenti, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió után médiabirodalmának hetilapjára, a Heti Válaszra is lakatot tett Simicska Lajos, de erről persze egy szót sem szól Borókai Gábor. Ahogy korábban a nemzetesek és a rádiósok, Borókai is a magyar kormányt és nem Simicska Lajos tulajdonost teszi felelőssé a megszűnésért.
Az okokkal kapcsolatban azt írja, a lap nehéz helyzetbe került, miután – a lehetséges magyar vevők után – a potenciális külföldi vevő, egy magyar gyökerű, republikánus üzletember is lemondott a lap megvásárlásáról:
Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek
– fogalmaz az írás, mely egyúttal felidézi, hogy a Heti Válasz a 2015. februári G-nap után került szorult helyzetbe, amikor is a lap egyik tulajdonosa, Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktorral. Ismert, az áprilisi választásokon még a kormány megbuktatására készülő médiacár – látva az ellenzék hatalmas bukását – a voksolás után pár nappal bejelentett: felszámolja a Magyar Nemzetet és a Lánchíd rádiót. Egyúttal kijelentett: a Heti Válasz is jobban teszi, ha új befektető után néz. A lap most azt állítja,
Előbb a kormányzati üzenetekből gyorsan értő itthoni vállalkozások fordultak le a tárgyalásokról, majd a külföldi kapcsolatunk menedzselte amerikai is.
Azt is írják, ők többször is próbálták meggyőzni Simicska Lajost arról, hogy adjon túl rajtuk, a milliárdos mindannyiszor nemet mondott.
A szerkesztőség ragaszkodott a polgári értékekhez, korábbi önmagához, és erőfeszítéseit mindaddig siker kísérte, amíg a kormány nem zárta le az „együttműködés” minden formáját. Amíg csak a kormányzati politikusok mondtak nemet interjúkéréseinkre, s a tiltás nem terjedt ki minden rendű és rangú állami szereplőre. Amíg csak állami hirdetési bojkottban, és nem a piaci reklámokra is kiterjedő blokádban volt részünk. (A 2007 és 2015 között nyereséges újságunk a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, ellenben 82 százalékot a hirdetési bevételeiből. Amitől a második legkeresettebb politikai hetilapként és a legnagyobb konzervatív lapként is veszteségbe fordult.) – folytatja tovább a kormány hibáztatását Borókai.
A főszerkesztő megjegyzi, három hónapjuk van arra, hogy stabilizálják gazdasági hátterüket, amelyre egyébként jó esély kínálkozik, hiszen „az idei második negyedévben a heti lapeladások 10 százalékos növekedése és a Digitalstand nevű vállalkozás jó alapot jelent”.
A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal
– zárul az írás, hozzátéve, a folytatáshoz épp olyan jó országot kívánnak barátainknak, mint ellenségeinknek.A vezető képen Borókai Gábor látható. Fotó: MTI/Kovács Tamás.Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató