2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szakadás előtt

Kizárhatják a Jobbikból Toroczkai Lászlót, és úgy tűnik, a volt alelnök ezt nem is nagyon bánja. Dúró Dórát is eltávolították a frakcióból, és könnyen lehet, hogy a párt több ismert alakja követi a képviselőnőt. A jelek szerint semmi sem menti meg a szakadástól a cukisodott radikálisokat.

Két héttel ezelőtt Néppárt helyett két párt című írásunkban azt írtuk Toroczkai László és támogatói kapcsán, hogy „az azonnali kilépés és pártszakadás nem valószínű (…), logikusabbnak tűnik, hogy egyelőre platformot vagy mozgalmat indítanak”. Hozzátettük ugyanakkor, hogy amint annak idején az MSZP-ből kiváló DK, illetve az LMP-ből kiváló Párbeszéd esetében is láthattuk, úgy hosszú távon ez is pártszakadáshoz vezethet. Jóslatunk bejött, ugyanakkor a vártnál gyorsabb lehet a Jobbik kettéválása.

Szigorú büntetésekMájus 22-én jelentette be Toroczkai László, hogy Mi magunk néven platformot alapított a Jobbikon belül. A tisztújításon minimális különbséggel alulmaradt elnökjelölt szerint azzal a céllal alakultak meg, hogy a pártot „visszatereljék az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez”. A Mi magunk létrehozásáról szóló gyűlésen közlése szerint hét jobbikos polgármester, illetve a párt számos középvezetője vett részt. Hozzátette azt is, hogy bár a Jobbik alapszabályában nincs platformra vonatkozó szabály, ugyanakkor szerinte nem is tiltja semmi annak létrehozását. Ám ha szükséges, mint mondta, kezdeményezik az alapszabály-módosítást. Újságírói kérdésre válaszolva viszont nem titkolta, hogy amennyiben az elnökség elutasító a platformmal szemben, az akár pártszakadáshoz is vezethet. Nos, az elnökség elutasító volt…

– Párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat – mondta még aznap Jakab Péter szóvivő, megjegyezve, a platformnak szerintük nincs létjogosultsága, mert az alapszabály nem teszi lehetővé a létrehozását.

Ennek némileg ellentmondott egy másik korábbi alelnök, Novák Előd, aki Facebook-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy éppen tíz éve alapították meg a Jobbik első platformját.

„2008-ban sikerült becsatornázni a pártba az építő energiákat, maga a platform is rövid életű volt (de voltak tagjai a párt jelenlegi elnökségéből, frakciójából többen is, és a jelenlegi regionális igazgatók közül is olyan, aki most nem is Toroczkai Lászlót támogatta)”– írta Novák.

A pártvezetés mindenesetre továbbra sem nézte jó szemmel Toroczkaiék akcióját: két nappal a platform bejelentése után közölték, az országos elnökség felkérte Sneider Tamás elnököt és Gyöngyösi Márton elnökhelyettest, hogy kezdeményezzen etikai és fegyelmi eljárást az alulmaradt elnökjelölttel szemben. Mindennek azért látták szükségét, mert szerintük „a volt alelnök a tisztújító kongresszus után indított »sajtóturnéja« során jobbikos taghoz méltatlan módon és tartalommal nyilatkozott, és a Jobbik »belső megosztásának és szétszakításának szándékával« alapszabály-ellenesen platform alapítását kezdeményezte”.

Dúró Dóra, a Toroczkai által támogatott elnökhelyettes-jelölt – Novák Előd felesége – sem úszta meg a büntetést: múlt kedden kiderült, hogy a frakció húsz igen, négy nem, valamint egy-egy tartózkodás és érvénytelen szavazat mellett a képviselőcsoportból való kizárásáról döntött. A határozatot egy nappal később az elnökség is megerősítette: visszahívták mandátumából a képviselőnőt, a Szent Korona előtt tett „külön esküjére” hivatkozva.

„Méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése” – reagált a döntés bejelentése után Facebook-oldalán Dúró Dóra. „Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy félek akár kilépni a politika világából, de ez nem így van: sok csalódás után az elmúlt hónapokban már többször közeli realitássá vált számomra, hogy mással foglalkozzak, és el is kezdtem például intenzíven angolt tanulni, felsőfokú nyelvvizsgára készülve, hogy készen álljak egy civil életre, három gyermek édesanyjaként is. Kész vagyok tehát visszaadni a mandátumomat” – írta, vagyis ekkor úgy tűnt, közel áll ahhoz, hogy engedjen az elnökség felszólításának.

Egy nappal később már nem látszott ilyen egyértelműnek a helyzet. Újabb bejegyzésében közölte: „elképesztő méretű nyomást” gyakorolnak rá a Jobbik tagságából, hogy ne mondjon le. Mint írta, végleges döntése meghozatala előtt szeretne egyeztetni Pongrátz Andrással, Pongrátz Gergely Corvin közi parancsnok öccsével, illetve a platform június 23-i zászlóbontó gyűlésének résztvevőivel is.

„Mert alulról felépített mozgalmunkban meg kell hallgatni a tagságot, sőt akár szavazóinkat is, nem pedig elefántcsonttoronyban hozni döntéseket, a párttól elszakadva” – tette hozzá.

Toroczkai László egyébként múlt héten közösségi oldalán, Pongrátz Andrással közös közleményében arra kérte Dúrót, hogy semmilyen körülmények között ne mondjon le mandátumától.

„Sneider csupán egy báb”A párt több, néppártosodás, illetve Vona-éra előtti meghatározó alakjának lesújtó véleménye van a történtekről. A Jobbik korábbi országgyűlési képviselője, Gaudi-Nagy Tamás például, ugyancsak a Facebookon, „megélhetési pártélősködőknek” nevezte a Dúró Dórával, illetve Toroczkai Lászlóval szembeni döntést meghozókat.

„Arra biztatom magam is volt képviselőtársamat, Dórit, hogy ne adja fel, és az esküjéhez, elveihez és a nemzethez hű kitartással szolgálja nemzetünket képviselőként, legyen a nemzet lelkiismerete, ha már a lelkiismeretlenek totálisan meggyalázzák mindazt, ami a nemzeti radikális hazafias közösségnek fontos” – írta az ügyvéd, nemzeti jogvédő. – „Itt az idő minden nemzethű jobbikos képviselő számára, hogy eldöntse: eltűri-e a nemzeti radikális értékeket eláruló opportunista Jobbik-vezetés balliberális és sorosista érdekeket szolgáló ámokfutását és az elvhű hazafiak módszeres levadászását a legrosszabb bolsevik időket idéző módszerekkel, vagy az elvhű hazafiakkal tart, hogy a nemzet szolgálatát az árulóvá vált vezetéstől független képviselőként folytathassa!”

Az Echo TV-nek adott múlt pénteki interjújában Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő ugyancsak azt tanácsolta Dúró Dórának, hogy ne adja vissza a mandátumát.

– A Jobbik megosztottsága nem új keletű probléma. Voltaképp azóta jelen van egy ideológiai szakadék a szervezetben, mióta Vona Gábor meghirdette az úgynevezett néppártosodást – mondta a Demokratának Nagy Ervin filozófus, a Jobbik egyik alapító tagja. – Amíg a politikai tartalom és cselekvés csupán árnyalatnyit tért el a nemzeti radikalizmus alapvetésétől, azaz a nemzeti szuverenitás kontra globalizmus törésvonal meghúzásától, addig a tagságot és a Csurka István írásain szocializálódott szubkultúrát nem annyira zavarta ez a „cukisodó” folyamat. De amikor világossá vált az, hogy nem néppártosodásról van szó, hanem a közösség „lelkének” elvételéről, akkor lassan ugyan, de egyre többen felismerték azt: itt bizony már szó sincs a nemzeti értékek és érdekek védelméről. A parlamenti politizálás, pontosabban az, hogy a Jobbik frakciója sorra szavazta le az illegális bevándorlással vagy a családpolitikai intézkedésekkel kapcsolatos törvényjavaslatokat, tovább mélyítette az elvszerűek és elvtelenül taktikázók közötti ellentéteket.

Nagy Ervin úgy véli, a megosztottság folyamatának több szimbolikus és konkrét állomása volt, végül az vezetett a mai, a pártszakadás előtti állapothoz, hogy Vona Gábor és köre ellenvetések nélkül kiszolgálta Simicska Lajos bosszúhadjáratát, majd elkezdett olyan szervezetekhez közeledni, mint az LMP és a Momentum, és egy ideig kész lett volna a háttéralkukra a balliberális pártokkal is.

– 2018-ra nem csupán a Jobbik szavazóbázisa cserélődött le, hanem a megmaradt tagságban dolgozó, a nemzeti radikalizmust valló személyek is végképp csalódtak ebben a folyamatban. Jól látszik, hogy a titkos szavazások esetében, amilyen a tisztújító kongresszus is volt, közel fele-fele arányban oszlottak meg a vélemények a hogyan továbbról. Tehát nem hőzöngő, csalódott tagokról és vezetőkről van szó, hanem olyanokról, akik másképp képzelik el a Jobbik politikájának tartalmát és szövetségi stratégiáját. Ez több, mint egy finomhangoláson való vita – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy a Sneider–Gyöngyösi-éra jelenthet-e változást Vona Gábor korszakához képest, azt mondta: az eddig látottak szerint nem.

– Sneider egy báb csupán Vona kezében. Az elvtelen út, a balliberális térfél elfoglalása folytatódik. Szinte biztos vagyok benne, hogy Vona Gábor, míg most a háttérben rendezi magánéleti zűrjeit, lezárja jogos vagy jogtalan pereit, nemsokára visszatér majd – fogalmazott Nagy Ervin.

A filozófus szerint nehéz megjósolni, hogy egy esetleges Toroczkai–Dúró-párt hiteles lehet-e a csalódott jobbikosok számára.

– A kizárás mindenesetre szimbolikusan növeli Dúró Dóra, és ha megtörténik majd, Toroczkai László hitelességét a nemzetben gondolkodó tagság egy részében. De hogy ez kitart-e hosszú távon, nehéz megmondani. Ez nagyban múlik a politikai cselekvésen, mert ha Toroczkaiék sem lesznek konstruktívak a kormány nemzeti védelemmel kapcsolatos munkájában, akkor bizony el fog illanni. Pártot építeni nehéz, és abban sem vagyok biztos, hogy éppen Toroczkai lenne alkalmas arra, hogy hiteles nemzeti pártot építsen. Leginkább a kacifántos és sok-sok gyanakvásra okot adó múltja miatt – tette hozzá Nagy Ervin.

Még a választások előtt jött létre a ma már a Facebook-oldal mellett internetes portált is működtető Vadhajtások közösség. A pártból kiábrándult nemzeti radikálisok szóvivőjének szintén lesújtó véleménye van a Jobbikban zajló folyamatokról.

– Feltenném a kérdést: kik maradtak mára az egykori radikális pártban? Mi, radikálisok, a forró 2006-os időszakból nem nagyon emlékszünk Mirkóczkikra, Gyöngyösikre. Ezeknek az embereknek a véleményére mi, vadhajtások nem sokat adunk – mondta a Demokratának Bede Zsolt. – A szakadás már megtörtént, csak még nem merik bevallani maguknak. Mindenkit sikerült szépen lenyesegetni. Elfordultak a radikálisoktól, vagy ahogyan Vona nevezte őket, a vadhajtásoktól. Nincs már ott Kisgergely András, Endrésik Zsolt, Lenhardt Balázs, Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Borbély Zsolt, Rubi Gergely, Novák Előd, pár napja koncepciós eljárással megszabadultak Dúró Dórától. Most pedig felkészülhet Apáti István és Toroczkai László is. Nagy összegben mernénk fogadni, hogy ők sem érik meg a nyarat a lezüllött pártban.

A Vadhajtások is úgy vélik: Sneider és Gyöngyösi alatt sem lesz változás a párt eddigi politikájában, „teljesen mindegy, kit neveznek ki a gittegylet élére”.

– Vélhetően a két Gábor irányít a mai napig, Vona és Szabó. A dolog pikantériája, hogy utóbbi, a pártigazgató édesapja fog majd pálcát törni az utolsó radikális feje felett, mivel ő vezeti a Jobbik etikai bizottságát – mondta Bede Zsolt. – 2016 és 2018 között a párttagság közel fele lelépett. Tíz-tizenháromezer tagból már csak hétezer van, ennek is a fele inaktív. Mondhatjuk, hogy csak azok aktívak, akiket fizetnek érte – tette hozzá mosolyogva.

Úgy véli, a Jobbikban sakkjátszma zajlik, Toroczkai László harcol, de a pénz, a hatalom és az erő Vona oldalán van.

– Sok minden lehet a háttérben, amiről nem tudunk. Remélhetőleg erről Toroczkai be fog számolni a közeljövőben – fogalmazott lapunknak Bede Zsolt, aki kérdésünkre azt mondta, szerintük égetően nagy szükség van egy radikális formációra, ennek felépítése azonban hosszú folyamat. – Ne felejtsük el, hogy a Jobbik 2006 környékén, a Gyurcsány-korszakban tudott feltörni, amikor komoly helyzet volt. Manapság nincs ilyen puskaporos szituáció, ezért nehezebb lenne építkezni. Vona elvette a párt lelkét, és egyúttal a radikálisok kedvét is megtörte. Magunkhoz kell hogy térjünk, és le kell zárulnia a Toroczkai-történetnek a Jobbikon belül, akkor majd eldönthetjük, ki kivel alapít pártot.

Együtt és Mi magunkBár a pártvezetés a nyilvánosság felé azt kommunikálja, nincs tömeges elégedetlenség a Jobbikban – Gyöngyösi Márton elnökhelyettes még egy múlt heti lapinterjúban is azt mondta, nincs semmiféle szakadás, csak „egy-két hőzöngő képtelen elfogadni a tisztújítás legitim eredményét” –, valójában úgy tűnik, tisztában vannak azzal, a mostani folyamatok az elégedetlenek távozása felé mutatnak. Az elkerülhetetlen szakadást pedig nem akarják túl sokáig húzni, nehogy az EP-választás vagy az önkormányzati választások kampányában robbanjon a bomba, ezért Dúró Dórát és a Toroczkai Lászlót gyorsan és látványosan büntetik meg – utóbbi június 7-i, vagyis lapzártánk utáni fegyelmi tárgyalása szinte bizonyosan kizárással végződik.

Vélhetően tudja ezt Toroczkai is, aki péntek este talán minden eddiginél meredekebb váddal állt elő: azt írta, „a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor, a Jobbik jelenlegi elnöke, Sneider Tamás, valamint Sövegjártó Kristóf, Vona Gábor főtanácsadója 2018. április 12-én (tehát 4 nappal a választási bukás után) arra próbálta rávenni a Jobbik elnökségét, hogy az anyagilag tönkretett Jobbik pártkasszájából, vagy az Alfahíren rendezett nyilvános gyűjtésből” pénzzel segítsék meg az Együtt vezetőit, hogy vissza tudják fizetni a 150 milliós kampánytámogatást.

„Szerencsére ezt a hazaárulást sikerült megakadályoznunk az elnökségben, de ekkor már tudtam, hogy a Jobbikot csak úgy lehet visszaterelni az eredeti útra, ha megnyerem az elnökválasztást” – tette hozzá.

Sneider Tamás azonnal közölte: Toroczkai hazudik, és ezért „mindennemű párbeszédet” befejezett vele.

„Tamás, te is tudod, hogy nem csupán szóban, de még az elnökségi levelezőlistán is szó volt az Együtt vezetőinek, Gyurcsány és Bajnai embereinek pénzügyi megsegítéséről, jobbikos forrásból. Pereljetek be, és kiderül az igazság” – írta válaszul Toroczkai.

A jelek szerint tehát, mire június 23-án sor kerül az új platform, a Mi magunk ásotthalmi zászlóbontójára, már könnyen a párttá alakulás jelentheti az elsődleges témát. Hiszen valószínűleg Toroczkai László már nem lesz Jobbik-párttag, és Dúró Dórára is hasonló sors várhat, ha nem válik meg mandátumától.

Dúró Dóra közösségi oldalán elárulta: a kizárásáról szóló frakcióülésen két alelnök, Volner János és Apáti István, valamint az egyik új képviselő, a Novák családdal köztudottan jó barátságban álló olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám is végig kiállt mellette. Kérdés, hogy ők vállalnák-e a frakcióból való kilépést is, vagy azt, hogy részt vesznek a platformban, amiért súlyos szankciók járhatnak. Ha igen, és két-három hónappal a választás után négy ismert politikusát veszti el az útját kereső párt, az komoly lavinát indíthat el…

Forrás: Demokrata.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató