2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

A cseh kormányfő kíméletlenül beleszállt Merkelbe

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unióban olyan kompenzációs rendszert vezessenek be, amelynek keretében a migránsokat be nem fogadó államok bizonyos támogatást, kompenzációt nyújtanának a migránsokat befogadó államoknak.

Az elképzelésről Angela Merkel német kancellár beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitungban vasárnap megjelent interjúban.

Merkel hangsúlyozta, hogy a migránskérdés megoldása terén valamennyi tagállam részvételére és a feladatok rugalmas megosztására épülő rendszert kell kialakítani.

Ő úgy vélte: a feladatokat egy rugalmas rendszerben kell elosztani, amelyben minden egyes tagállam önálló, de egymással összevethető hozzájárulást teljesít. “Mi ezt (a migránsok befogadását) nem akarjuk kompenzálni, miért is kompenzálnánk ezt támogatással. Mi világosan kinyilvánítottuk, hogy arról, ki fog nálunk dolgozni vagy élni, a mi lakosságunk, a mi cégeink döntenek” – közölte Babis Prágában egy gazdasági fórumon.

A politikus szerint a migránsokat még Európába érkezésük előtt meg kell állítani. “A migrációt az európai kontinensen kívül kell megállítanunk és az embereknek Afrikában és Szíriában kell segítséget nyújtanunk. Mi elaludtunk, az európai diplomácia Szíriában egyáltalán semmit sem tett” – jelentette ki az ügyvezető cseh kormányfő.

Tovább leszögezte: az Európai Uniónak mindent meg kell tennie az embereket Afrikából Európába csempésző hálózatok felszámolása érdekében.

A cseh miniszterelnök kijelentette, hogy az embercsempészet megállítására a Frontex ügynökség egyedül nem lesz képes. Hosszú távon nem reális az az ötlet, hogy mindent a Frontex ellenőrizzen. Ezt az egyes tagállamoknak kell ellenőrizniük- mondta Babis.

Vilagfigyelo.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató