2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az olaszok bekeményítenek: megtiltották egy migránshajó kikötését

Újabb illegális bevándorlással kapcsolatos vita tört ki Róma és Valletta között, amikor az olasz hatóságok vasárnap nem engedték az Aquarius mentőhajót kikötni. A hajót egy olyan szervezet működteti, amelyik Soros György bevándorláspárti milliárdossal van kapcsolatban.

Olaszország követelte, hogy a hajó 629 migránssal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

A Soros György bevándorláspárti milliárdos által támogatott SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó jelenleg a líbiai felségvizeken van.

Málta szerint az ügyben nem illetékes, mivel a mentés az észak-afrikai állam területi vizein történt, és azt az olasz parti őrség koordinálta.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter visztont azt hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogya civilszervezetek "tengeri taxikként" megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását.Sajtóértesülések szerint vasárnap azzal a követeléssel fordult a máltai hatóságokhoz, hogy engedjék a hajót befutni Vallettába, amely szerinte a legközelebbi biztonságos kikötő.

Málta pénteken már elutasította egy nem kormányzati szervezet által működtetett hajó kikötését 126 menekülttel és migránssal a fedélzetén. A vallettai vezetés a rossz időjárásra tekintettel mindössze tengeri segítségnyújtást ajánlott fel a Seefuchs nevű hajónak, amelyet végül az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallóba kísért.

A máltaiak nem mondhatnak mindig nemet, ha olyan hajókról van szó, amelyek migránsokat mentenek ki a Földközi-tengeren

jegyezte meg felháborodottan Salvini pénteken. Mint mondta, Málta közelebb esik Észak-Afrikához, mint Szicília és kötelezettségei vannak.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató