2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megnyerta a CONIFA VB-t a kárpátaljai együttes, az ukránok szeparatizmust kiáltanak

A CONIFA nevű szervezet által rendezett, el nem ismert országok válogatottjainak világbajnokságán győztes Kárpátalja focistáit betámadta az ukrán sportminiszter, „sportszeparatizmussal”, sőt, terroristákkal való kapcsolattartással vádolva őket. A játékosokat örökre kizárnák az ukrán futballbajnokságokból.

A minap nyerte Kárpátalja válogatottja a CONIFA (Független Futballszövetségek Konföderációja) nevű sportszervezet 2018-as világbajnokságát – az eseményen Székelyföld válogatottja is elindult.

CONIFA most közölte: Igor Zsdanov, Ukrajna sportminisztere kemény hangvételű közleményt adott ki az ügyről a Facebookon. Zsdanov felszólította az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy lépjenek fel a „sportszeparatizmus” ellen. Szerinte szükséges a játékosok kihallgatása, valamint annak kiderítése, kapcsolatban vannak-e Ukrajna területi integritását támadó terrorista és szeparatista csoportokkal.

A miniszter mellett az ukrán futballszövetség is bekeményített: azt közölték, kizárják a Kárpátalja csapatában játszó focistákat az ukrán amatőr és profi bajnokságokból. A futballszövetség a miniszterhez hasonlóan aggodalmát fejezte ki Ukrajna területi integritása ügyében a CONIFA-világbajnokság kapcsán.

A svédországi bejegyzésű civil szervezetként működő CONIFA a fentiek kapcsán megvédte Kárpátalja válogatottját. Hangsúlyozták, hogy a kárpátaljaiak soha nem tettek szeparatista kijelentéseket.

Hozzátették: „A csapat régóta megmutatja a régió kettős örökségét: a csapat zászlója és logója mindkét ország zászlóját tartalmazza, és a pályán ukrán és magyar színekben játszanak”. Kifejtették: „A CONIFA Kárpátalja játékosai mellett áll és közelről figyeli a fejleményeket. Sürgetjük Zsdanov minisztert és az ukrán futballszövetséget, hogy gondolják újra álláspontjukat”.

Hangulat a londoni döntőn: 

Forrás: Mandiner.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató