2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nem vethetnek keresztet, nem imádkozhatnak a brazilok a focivébé alatt!

Egy brazil lap értesülései szerint a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetsége megtiltotta a közös fohászkodást. A vezetőség ezzel a lépéssel a csapaton belüli felesleges feszültségeket szeretné csökkenteni.

Úgy tűnik, hogy a most csütörtökön kezdődő oroszországi tornán a brazil válogatott tagjaitól megszokott vallási gesztusok elmaradnak.

A brazil focisták többsége valamilyen pünkösdi gyülekezethez tartozik, a katolikusok kisebbségben vannak.

Korábban a nagy nemzetközi tornákon – főként a dél-amerikai csapatok játékosaitól – azt láthattuk, hogy a futballisták a pályán is kifejezték Istenbe vetett hitüket. Ám pár éve a FIFA úgy döntött, hogy betiltja a vallásos „manifesztációkat” a pályákon – mondván: így tudják elkerülni a vallásból adódó „feszültségeket”.

A brazilok ennek ellenére gyakorta hordtak, viseltek vallásos szimbólumokat. Emlékezetes, két éve a riói olimpián Neymar da Silva Santos Júnior a „100% Jesus” feliratú pólójával hívta fel magára a figyelmet, s ez természetesen kiverte a biztosítékot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál.

Végül az is ide tartozik, hogy a brazil csapatot a korábbi világbajnokságokra a lelkészeik is elkísérték. A játékosok gyakorta imádkoztak az edzéseken, a mérkőzés előtt és utána is. A csapattagokat nem zavarta, hogy ki melyik felekezethez tartozik.

Most azonban döntött a brazil labdarúgó-szövetség, szigorú előírásuk már érvénybe is lépett. A szövetséget – mint hangsúlyozzák – nem érdekli a játékosok magánélete. Ettől kezdve a világbajnokságokon a csapatmunka terén a „világi” szellemnek kell érvényesülnie.

Ennek ellenére a játékosok a pályára való bevonulásuk előtt közösen fogják kérni Isten oltalmát. Ez a vallási hovatartozástól független szokás a csapatban – írja a Magyar Kurír.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató