2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ferenc pápa szerint a migránsok folyamatos védelemre szorulnak

migránsok folyamatos védelemre szorulnak jogi státuszuktól függetlenül – hangsúlyozta Ferenc pápa a Szentszék és Mexikó állam közötti diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulóján kiadott üzenetében csütörtökön. A katolikus egyházfő olasz nyelven közölt üzenete kiemelte a világban jelenleg zajló migráció nemzetek feletti jellegét: egyrészt ennek földrajzi dimenzióit tekintve, másrészt mivel a migráció túllépi egyes országok lehetőségeit.
Ferenc pápa szerint ezért nemzetközi együttműködésre van szükség a migráció minden egyes pontján a kiinduló országtól kezdve a célállomásig, valamint az esetleges hazatérés elősegítésében is. Útja minden egyes állomásán a migráns egyedül és elszigetelve érzi magát, és ennek átérzése alapvető, hogy a migráció humanitárius kihívására konkrét és méltóságteljes választ lehessen adni – vélte a pápa. A katolikus egyházfő szerint a megoldáshoz két globális paktum vezethet el, az egyik a menekültekről szólna, a másik a biztonságos, rendezett és szabályozott migrációról Az üzenet kiemeli, hogy a migráció nem puszta számokról szól, hanem emberekről saját történetükkel, kultúrájukkal, érzéseikkel és vágyaikkal. A pápa megjegyezte, ezeknek az embereknek folyamatos védelemre van szüksége függetlenül attól, hogy migránsként milyen státuszt élveznek.
A migránsok mindannyian abban reménykednek, hogy van bátorságunk ledönteni azt a falat, amelyet a kényelmes és néma cinkosság emelt elhagyatottságuk köré.
– írta Ferenc pápa. A pápai üzenetet a Szentszék és Mexikó között a nemzetközi migrációról a Vatikánban rendezett találkozó alkalmából tették közzé a pápai és a közép-amerikai állam közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóján.     Forrás: MTI, Fotó: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató