2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Becsapta szavazóit a Jobbik: elverték a kampányban az ÁSZ-bírságra gyűjtött pénzt

Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese élő adásban szólta el magát, hogy az Állami Számvevőszék által kiszabott bírság törlesztésére a szimpatizánsaiktól begyűjtött pénzt teljesen másra költötték. Hazugság, -és adósságspirálba került a Jobbik.Tavaly decemberben az Állami Számvevőszék összesen több mint 660 millió forintra büntette meg a Jobbikot, többek között tiltott pártfinanszírozás miatt. A bajban lévő párt egyből adománygyűjtést hirdetett, amelyből több mint 100 millió forint gyűlt össze. Még márciusban is azt mondta Volner János, a párt alelnöke, hogy mindenképpen a büntetés visszafizetésére költik majd a gyűjtésből befolyt összeget, ha azt be kell fizetniük. Az elmúlt napokban Novák Előd, a párt egykori alelnöke borította a bilit, aki arról írt közösségi oldalán, hogy a Jobbik elköltötte ezt a pénzt. Neki lett igaza.

Elszórta a szimpatizánsoktól az ÁSZ-bírságra begyűjtött pénzt a Jobbik

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, ahol azt mondta, hogy
a párt most pillanatnyilag olyan helyzetben van, mint a templom egere.
A Simicska Lajos markában lévő párt politikusa hozzátette, előfordulhat, hogy felfüggesztik a Jobbik állami támogatását, ami szerinte gyakorlatilag a csőd kategóriáját jelentené. Ezt követően jött az interjúnak a kulcspillanata, amikor Gyöngyösi beismerte, hogy elszórták a szimpatizánsaiktól begyűjtött pénzt:
  • ATV: Nem pont erre gyűjtöttek össze több mint százmilliót az emberektől?
  • Gyöngyösi: Kampányidőszakon vagyunk túl, ami elég költséges volt.
  • ATV: Ezek szerint elköltötték a bírságra gyűjtött pénzt?
  • Gyöngyösi: Kampány közepén voltunk és választási győzelemre készültünk, így nem csak a bírság miatt gyűjtöttünk, hanem a kormányváltás lehetőségéért is. Minden eszközt erre fordítottunk.
A politikus szerint ÖSSZETETT dolog volt ez az adakozás, mert sok ember a Jobbiknak adta a pénzt, hogy a kampányukat támogassák. Ezután következett a kormányzásra törő Jobbik legújabb ígérgetése a párt elnökhelyettesének szájából. Akik kizárólag arra adták a pénzt, hogy abból az ÁSZ-bírságot kifizessék, azoknak vissza fogja a Jobbik fizetni. - ígérte meg Gyönygösi. Hogy miből fizetik vissza az elherdált pénzt, az rejtély, hiszen a politikus az imént mondta, hogy szegények, mint a templom egere. Ráadásul ehhez hozzátette, hogy július elejével várják az állami támogatás negyedéves részletét, amit, ha nem kapnak meg, akkor nem fognak tudni fizetni.

Durva pénzügyi problémák a Jobbiknál

Ahogy megírtuk, rendesen rájár a rúd a pártra, hiszen a tömeges kilépések mellett a Magyar Postának sem fizettek, 61 millió forint lejárt tartozásuk van, mivel nem fizették ki teljesen a választási reklámkiadványok kézbesítésének díját. A párt elismerte a tartozást, azzal, hogy júniusban már átutaltak 38 millió forintot, és fizetési haladékot kértek addig, amíg megérkezik az állami támogatás júliusban. Ami vagy megjön, vagy nem, mert ahogy írtuk, az ÁSZ szerint ugyanis a Jobbik még mindig nem készített megfelelő intézkedési tervet, ami miatt az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve kezdeményezte az állami támogatások felfüggesztését. Forrás: origo.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató