2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Magyar Államkincstár mától elzárja a pénzcsapot: behajtják a Jobbikon a több százmilliós büntetést

A Magyar Államkincstár (MÁK) júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Ez praktikusan azt jelenti, elzárták az állami pénzcsapot, ami a Jobbik esetében óriási érvágás - írja a HVG.

A Jobbik nem juthat közpénzhez mindaddig, amíg a teljes, az ÁSZ által 331,6 millió forintban megállapított összeget le nem vonták tőle, így a párt júliustól kezdődően nem kap támogatást a teljes összeg visszafizetéséig - egyértelműsíti a MÁK vasárnapi közleményét az Index.

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik. Ráadásul a Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést.

A Jobbik a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította. Emlékezetes, a Jobbik korábban pénzgyűjtésbe kezdett, adományokat vártak a támogatóiktól a kampány alatt. Rengeteg pénzt összegyűjtöttek, de elkampányolták az egészet, több mint 100 millió forintot. Ezt Gyöngyösi Márton jelenlegi frakcióvezető vallotta be néhány napja az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában - idézi fel a HVG.

A kérdés azért merült fel, mert míg Volner János korábbi frakcióvezető azt mondta, ebből törlesztik majd a büntetést, de Novák Előd (aki a zsidó lap szerint "már rég nem párttag, de vannak értesülései volt pártjáról", a valóság ezzel szemben az, hogy június 8-áig a Jobbik tagja volt - a szerk.) rámutatott, ez nem lehetséges, mert már elköltötték a pénzt. Gyöngyösi bevallotta a műsorban, így van. Amikor Rónai Egon kifejtette, hogy a pénzt nem kampányra, hanem a büntetésre adták a támogatók, a politikus azt mondta:

Ez egy összetett dolog. Sok ember a Jobbiknak adta, a Jobbik kampányát segítette.

Mivel a pénz már nincs meg, a műsorban az is elhangzott, a párt szegény, mint a templom egere. De akik kifejezetten az ÁSZ-büntetés miatt támogatták korábban a pártot, annak visszajuttatják az adományt, ha az illető akarja. A bíróság sem mentette meg a Jobbikot, ugyanis ott arra hivatkozva dobták vissza keresetüket, hogy az ÁSZ-jelentést nem lehet bíróságon megtámadni. Akkor az volt a terv, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul.

A vasárnapi MÁK-közlemény kitér arra, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták - a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.

A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.

Idézzük fel a tételeket:

  • Az ÁSZ szerint a Jobbik olcsón jutott plakáthelyhez az ex-Fidesz-oligarcha Simicska Lajos cégeitől, ezért kell összesen 662 milliót fizetniük
  • Az LMP-nek 8,8 milliót kellene befizetnie, azért kaptak büntetést, mert az ÁSZ szerint túl olcsón béreltek irodát.
  • A DK is túl olcsón bérelt irodát, emiatt 16 milliós büntetést kell befizetnie.
  • Az Együtt is kapott 16 milliós büntetést irodabérlés miatt, illetve azért, mert egy tagdíjbefizetést adományként tüntettek fel. Az Együtt szerint nem járt el törvényesen az ÁSZ, mert nem tudhatja, ki párttag, az ÁSZ szerint viszont igenis törvényesen jártak el, az adatvédelmi hatóság elnöke vizsgálta, mire láthat rá az ÁSZ. Az Együttel közös plakátkampány miatt büntették a Párbeszédet és a Modern Magyarország Mozgalmat is, mert az ÁSZ szerint olcsón jutottak plakáthelyhez.

Önként egyik párt sem akart fizetni.

(HVG nyomán)

Frissítés: Üzenet a képzeletbeli barátoknak

A szociálisan érzékeny nemzeti néppárt közleménye, mely az "újonnan alakuló alapszervezeteinek, és egyre több új belépő tagjának" szól, alább olvasható:

A jogtalan ÁSZ-bírság anyagilag nagyon nehéz helyzetbe hozza a Jobbikot, a működésképtelenség határára sodorja, de eddigi történetünk során sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, amikor a hatalommal szemben küzdöttünk, de sosem adtuk fel, és most sem fogjuk feladni. Ezzel a hozzáállással lettünk az ország második legerősebb pártja.

A Jobbik ezúton is azt üzeni újonnan alakuló alapszervezeteinek, és egyre több új belépő tagjának, hogy a súlyos helyzet ellenére bizalommal tekintsenek a jövőbe, hiszen a XXI. század hamar fel fogja őrölni a fideszes diktatúrát. Az új alapszervezeteink tagsága már annak tudatában lépett be a Jobbikba, hogy a magyar nép szabadságának kivívása során és a Fidesz elleni küzdelemben egy ideig csak magukra számíthatnak anyagi értelemben.

A Jobbik újabb megszorításokat fog majd bevezetni a párton belül annak érdekében, hogy kezelni tudja anyagilag ezt a nehéz helyzetet.

Forrás: Kuruc.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató