2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Megy a lehúzás a bulinegyedben

Pancsolt szeszt árultak a bulinegyed helyeinek háromnegyedében.

Minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a NAV ellenőrei - derül ki a hivatal közleményéből.

Egy héten keresztül ellenőrizték a főváros nagy forgalmú szórakozó-, vendéglátóhelyeit, vásárcsarnokait. A NAV-ellenőrökön és pénzügyőrökön kívül a Rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felügyelői is részt vettek az ellenőrzésekben. Azokat a vállalkozásokat keresték meg, amelyek az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak mondhatók. Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a készpénzkészletet, a pénzügyőrök pedig a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálták.

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök: sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt”, vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Mintegy 120 liter alkoholos italt le is foglaltak.

A Nébih szakembereinek minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tárt fel, ezért több esetben a helyszínen megsemmisítettek lejárt szavatosságú söröket, valamint élelmiszerjelölési, illetve nyomonkövetési jogsértések miatt zároltak mintegy 100 liter borászati terméket és alkoholos italt. Súlyos élelmiszer-higiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát három egységben, és mintegy 130 kilogramm húst és „tenger gyümölcseit” vontak ki a forgalomból jelöletlenség vagy lejárt szavatosság miatt.

A vizsgálatok idején, az ellenőrzések hírére a nyugtaszám és a bevétel is jócskán meghaladta az egyébként megszokottat. A NAV adatai szerint volt több olyan kereskedő, akinek több mint háromszorosára növekedett a bevétele az akció hetében, sőt, volt olyan bár, amely a heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, az ellenőrzéssorozat lezárása után azonban az összes gazdálkodónak visszaesett a forgalma a korábbi, vagy még annál is alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire – derül ki a közleményből.

Forrás: HVG

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató