2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Portugália: győzött az élet, nem szavazták meg az eutanázia-törvényeket

A portugál püspöki konferencia örömének adott hangot a győzelem miatt. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának főtitkára a hír kapcsán kiemelte: az Európai Unióban a halál elleni küzdelemhez a Krisztusba vetett hit újra felfedezésére van szükség.

Portugáliában május 29-én, kedden négy eutanázia párti törvénytervezetet bocsátott szavazásra a baloldali radikális kormány. A mérsékelt politikusok, az életvédő civil szervezetek és a katolikus egyház határozottan elutasította a kezdeményezést. A parlamentben a törvénytervezetek nem érték el a szükséges szavazati arányt, ami csak néhány képviselő tartózkodásának köszönhető. Ez nem egy erős eredmény, de mégis győzelemnek tekinthető. A portugál püspöki konferencia a szavazást követően közleményt adott ki, amelyben elégedettségét fejezte ki az eredmény kapcsán. A főpásztorok az élet győzelmének és a demokrácia sikerének nevezték a történteket.

A lakosság nagyrésze ellene van az eutanáziának

A portugál Duarte da Cunha prelátus, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) főtitkára közelről követte a vita alakulását kezdetétől fogva. A Vatikáni Rádiónak adott interjújában örömének adott hangot a szavazást illetően. Elmondta, hogy az egész civil társadalom aktívan részt vett a parlamenti szavazást megelőző vitában. Az emberek nagyrésze ellene van az eutanázia bevezetésének. Nagy meglepetést okozott számára, hogy a portugál kommunista párt is ellene volt a törvényjavaslatoknak. Ez azt mutatja véleménye szerint, hogy az élet védelme nem tartozik egy politikai párthoz vagy egy adott valláshoz. Ez érdekes példa lehet más európai országok számára is – hangsúlyozta Duarte da Cunha prelátus. Öröme azonban nem teljes, mert tisztában van vele, hogy előbb vagy utóbb a baloldal ismét visszatér a javaslattal. Ezt egy klasszikus módszerrel próbálja majd végrehajtani: a lakosság érzékenységét igyekszik majd befolyásolni. Készen állunk a küzdelemre – jegyezte meg.

Európa Krisztus nélkül elvesztette a hitet, ezért terjeszt életellenes törvényeket

Portugáliában 2007-ben legalizálták az abortuszt. Elemzők szerint az eutanázia vagy az orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság bevezetési szándéka annak az ideológiának a logikus következménye, amely az életet nem minden eszközzel védelmezendő értéknek tekinti, hanem az ember teljes szabadságának alávetett javak egyikének. Ez szinte egy kötelező következő lépés az abortusz bevezetése után. Így történt azokban az európai országokban, ahol megengedték egy gyermek mesterséges megölését. „Így lesz majd Írországban is. Az abortusz után az eutanáziát is el akarják majd fogadtatni. Mi történik tehát Európában?” – tette fel a kérdést a portugál Duarte da Cunha prelátus.

„Nagyon egyszerű: elkereszténytelenedés. Az emberek nem hiszik többé, hogy Isten a teremtő, aki szeret bennünket. Szerencsére nem mindenhol van ez így. Vannak olyan nemzetek, mint Lengyelország és Szlovákia, ahol próbálják mérsékelni az abortusz-törvényeket. Állampolgárok milliói gyűjtenek aláírásokat az Egy közülünk (One of us) kampányban az embriók védelmére. Tehát élő vita folyik az élet és a halál kultúrájáról. A győzelemhez szükség van a népek közötti szövetségre” – hívta fel a figyelmet a CCEE főtitkára.

“ A „halálbrigádok” legyőzéséhez azonban szükség van a hit újra felfedezésére, amely alapot ad az emberi értékeknek a teremtő Istennel való kapcsolatnak köszönhetően. Enélkül törékenyek és elpusztíthatók lennének ezek az értékek. ”

Forrás: Vaticannews.va

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató