2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A „politikai fogoly” Beke Istvánék szabadon bocsátását követelték Kézdivásárhelyen

„Igazságot Beke Istvánnak! Igazságot Szőcs Zoltánnak!” – ezt követelték szombat este a Kézdivásárhely főterén, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom öt-öt éves börtönbüntetésre ítélt két aktivistájának szabadon bocsátásáért szerveződött szimpátiatüntetés résztvevői.

A Gábor Áron szobor előtt elmondott beszédében Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője kifejtette: szerinte Beke István és Szőcs Zoltán politikai fogolynak minősül, hiszen politikai nézeteik, világnézetük miatt kaptak börtönbüntetést, olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez való jogaik.

Ügyük túlmutat a személyes sorsukon, általuk akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen, mondta az ügyvéd, aki bejelentette, hogy a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet. Mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, de nem tartják kizártnak az amnesztia kérését sem.

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke összefogásra szólított fel, mert mint mondta, „ma két barátunkat vitték el, de mindenkit nem tudnak elvinni”. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki. Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor a kézdivásárhelyi tüntetés előtt megfogalmazott állásfoglalásában kifejtette: „felháborító, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást”.

„Elvettek az életünkből tizenegy hónapot, pokollá tették az életünket. Teljes felmentést kérek, a nevem, a becsületem helyreállítását”- idézte Beke István utolsó tárgyaláson elhangzott szavait a felesége. Beke Csilla a tüntetésen elmondta: várják a legfelsőbb bíróság hivatalos indoklását, hogy a védelem kidolgozhassa a rendkívüli jogorvoslatot, de kegyelmi kérvény benyújtását is fontolóra veszik. Egyelőre várják, hogy milyen eredménnyel zárul az erdélyi magyar pártok, és civil szervezetek közötti egyeztetés.

Értesülések szerint Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a feketehalmi börtönben egy kilencágyas cellában helyezték el, amelyben öten vannak, a két kézdivásárhelyi férfi mellett még két magyar nemzetiségű fogvatartott.

Forrás: Foter.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató