2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Betiltották a pozsonyi csata emlékére szervezett Kárpátia koncertet

Hihetetlen, de igaz. A dévényi vár alatt tervezett Kárpátia-koncert elmaradt, mivel Dévény polgármestere nem engedélyezte azt. Ľubica Kolková a döntését viszont csak a pozsonyi csata emléknapjára rendezett hagyományőrző rendezvény kezdete előtt pár perccel jelezte a szervezőknek.

A megemlékezés tegnap délután 16 órakor kezdődött volna Dévény vára alatt, pont akkor, amikor őseink 1111 éve győztes csatában diadalmaskodtak Liutpold bajor őrgróf seregei felett, aki Pannónia visszaszerzése érdekében tört a törzsszövetség területére.

Végül 30 perces csúszással ugyan, de elkezdődött az ünnepi műsor, melyet Molnár Attila szervezett, s melyen Bíró András Zsolt mondott szívhez szóló, nemzetébresztő beszédet.

A nemzeti rockzenekar tegnap este 6 órától lépett volna fel Dévényben. A rendezvényt már tavaly is megszervezte a Csenkey Barantacsapat és a Tolma Barantacsapat, mellyel akkor nem volt gond.

Most viszont a délután 4 órai kezdés előtt Dévény szlovák polgármestere arra való hivatkozással, hogy az esemény helyszíne természetvédelmi terület, kijelentette, ott nem lehet rendezvényt tartani.

Molnár Attila az Alfahír portálnak elmondta, hogy a helyszín egy étterem tulajdonában van, amely étteremmel szerződést is kötöttek, és nem tud róla, hogy az természetvédelmi terület lenne.

Szerencsére a barantabemutatót és az íjászatot megtarthatták, így a dicső győzelemre legalább ilyen módon emlékezhetett az összegyűlt több száz ember, ám a Kárpátia együttes úgy látszik „szúrta” a polgármester szemét.

„Itt vagyunk, minden felszerelésünkkel és a Kárpátia zenélni szeretett volna, de a polgármester asszony ezt nem engedélyezte” – ezt már Petrás János mondta a színpadon, miután világossá vált, hogy nem kezdhetik el a koncertet.

A szervezők végül azért döntöttek úgy, hogy lefújják a koncertet, mivel valószínűleg lázítás címszó alatt könnyen eljárás indulhatott volna ellenük. Ľubica Kolková polgármester még a rendőrséget is kihívta, akik felvették a szervezők adatait, de miután konkrét szabálysértést nem tapasztaltak, a rendőrautóban ülve várták meg a kulturális rendezvény végét.

A polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy a városrésznél nem történt bejelentés, de sérelmezte az egyes nemzeti zászlókat, melyeket kétes hátterű szimbólumoknak nevezett, valamit azt, ahogy a szervezők és társaik beszéltek vele.

Megpróbálták a polgármesternek elmagyarázni, hogy ez a rendezvény nem valami ellen, hanem a dicsőséges győzelem emlékére szerveződött, és hogy mivel itt van az együttes, zenélésre készen, legalább jóindulatból engedélyezze a koncertet, de a városrész vezetője hajthatatlan volt.

A pozsonyi győzelem 1111. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi megemlékezésről hamarosan hírt adunk és képgalériával is jelentkezünk!

Forrás: Alfahír/Felvidék.ma

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató