2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Macedónia is elutasítja az uniós migránstáborokat

Macedónia is elutasítja, hogy uniós menekülttáborokat hozzanak létre a területén – mondta Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter a Die Welt című konzervatív német lap csütörtöki számában megjelent interjúban.

A Balkán „egy sziget az Európai Unió közepén, s ennek a szigetnek” az országait nem lehet arra kérni, hogy átvállaljanak egy ekkora terhet, ha nem részei az EU-nak – fogalmazott Dimitrov. „Úgy gondolom, nagyon is határozottak leszünk ebben a kérdésben” – mondta a macedón külügyi tárcavezető. Hozzátette:

Nem lehet minket, vagyis a Balkánt arra használni, hogy elhárítsák a menekülteket.

Dimitrov a csütörtökön Innsbruckban tartandó informális uniós belügyminiszteri találkozó előtt nyilatkozott. A megbeszélések fő témája a migrációs válság lesz.

A szabadságpárti Herbert Kickl osztrák belügyminiszter vélhetően előterjeszti javaslatát uniós kollégáinak, miszerintönkéntes alapon hozzanak létre uniós területen kívül menekültközpontokat.Korábban Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hozta szóba Macedóniát és Albániát a Balkánon, mint lehetséges helyszínt.

Ugyanakkor Szkopjét megelőzően Tirana már júniusban leszögezte, nem kíván tábort építeni az Európai Unióba igyekvő menedékkérőknek.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató