2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A kormány döntött: Magyarország kilép az ENSZ migrációs tárgyalásokból

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatóján ismertette, hogy Magyarország kilép a globális migrációs kompakt folyamatából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatóján ismertette, hogy Magyarország kilép a globális migrációs kompakt folyamatából.

A szerdai kormányülés napirendje szerint Magyarország az ENSZ migrációs tárgyalásból való kilépésről egyeztetett, amelyet a kormány meg is szavazott. Szijjártó Péter mai napon tartott sajtótájékoztatóján jelezte: az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalások során bebizonyosodott, hogy az azért “kiegyensúlyozatlan és veszélyes” Európára nézve, mert ösztönzi a migrációt, alapvető jognak tekintve azt. Minden egyes dokumentum, minden egyes nemzetközi szervezeti döntés, amely a migrációs folyamatokat gerjeszti, ellentétes Európa biztonsági érdekeivel.

Ez a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel”

– mondta a miniszter, ráadásul a migrációt is ösztönzi. Ez az alapvetés Magyarország számára elfogadhatatlan, szerintük a migráció rossz és káros. Szijjártó szerint a dokumentum egyértelműen emberi jogként tekint a migrációra. Hozzátette, eddig arról volt szó, hogy a dokumentum nem lesz kötelező érvényű, de mára világosság vált, hogy fals információ volt. Szijjártó Péter javaslatára ezért Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából, nem vesznek részt a marakeshi tanácskozáson sem. Ha pedig az ENSZ fog dönteni a csomagról, akkor nemmel fognak szavazni.

Újságírói kérdésre elmondta, Magyarország nem fogad be semmilyen másik országból illegális bevándorlókat, így Olaszországból sem.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató