2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Egyre erősebbek az ukrán nemzetiszocialista szabadcsapatok

Kijev büntetőakciójában Ukrajna keleti részén több úgynevezett önkéntes zászlóalj is részt vesz. Ne segélyszervezetre gondoljunk, hanem az ukrán vezetés által felfegyverzett neonáci különítményekre, amelyek befolyása egyre nő, Kijev pedig nem tudja, mit kezdjen velük. Illetve, egy orosz haditudósító szerint tudja.

Amikor az oroszbarát erők azt állítják, hogy ukrán fasisztákkal harcolnak, akkor az Azov, és egyéb ahhoz hasonló zászlóalj esetében nagyjából igazuk van – írja az Azov zászlóaljról szóló cikkében a külpolitikában mértékadó amerikai Foreign Policy magazin. Oleh Odnorozsenko, az Azov zászlóalj parancsnoka állítása szerint legalább ötszáz ember alkotja az ő különítményét, és Ukrajna keleti szérében legalább ötven, az övéhez hasonló „önkéntes” alakulat működik. Ezek nem tartoznak sem az ukrán hadsereg, sem a Nemzeti Gárda kötelékébe.

A befolyásuk pedig – miután az ukrán kormány alaposan felfegyverezet őket – egyre nő. Annyira, hogy már Kijevben is aggodalmat keltenek – számolt be a Foreign Policy.

„Náci vagyok”

A zászlóaljak — például a Dobassz, vagy Azov — a neonácik által előszeretettel használt szimbólumokat használják. Az Azovnak a farkashorog van a zászlaján, alapítója pedig egy ismert ukrán neonáci, Andrij Biletszkij, a Szociális-Nemzti Gyűlés és az Ukrán Hazafiak nevű mozgalmak vezetője. Tagjai nyíltan a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, vagy antiszemiták – számolt be a brit The Telegraph, amely megszólaltatta az egység egyik több tagját. „Náci vagyok. Nem gyűlölök más nemzetiségűeket, de szerintem mindenkinek a saját országában kell élnie” – mondta egyikőjük, aki a Fantom álnéven mutatkozott be. Hozzátette: nagyra becsüli Hitlert, aki az első világháború után újjáépítette Németországot. Fantom a homoszexualitást mentális betegségnek tekinti, a holokausztot pedig szerinte nagyon eltúlozzák. Egy másik tag, aki a Sztyepán néven fut, azt mondta, hogy a fogságba esett oroszbarát szeparatistákat katonai bíróság elé kell állítani, majd ezt követően ki kell végezni.

Az al-Dzsazíra még egy korábbi videója az egyik önkéntes zászlóaljról:

A brit lap szerint a zászlóalj önkénteseit néhány hét kiképzést követően vetik harcba, a fegyvereiket „magánadományozóktól”, valamint a belügyminisztériumtól kapják.

Atomfegyvereket vennének Ukrajnának

Odnorozsenko szerint alakulata a harmincas-negyvenes években szovjetek ellen harcoló ukrán nacionalisták – akik több ezer lengyel és zsidó haláláért is felelősek – kormányzati modelljét tartja elfogadhatónak. A szervezet erős külpolitikát és Ukrajna nukleáris (újra)felfegyverzését is célul tűzte ki maga elé – közölte Odnorozsenko, aki azt követeli Európától és az Egyesült Államoktól, hogy tegyen határozottabb lépést Oroszországgal szemben és adjon fegyvereket a kijevi kormányerőknek.

Kijev is megijedt?

Ugyan a Foreign Policy szerint Kijev aggódik a neonácik erősödése miatt, de egyelőre bízik abban, hogy képes irányítani a katonai hierarchiába betagozott „önkéntes” alakulatokat. A Komszomolszkaja Pravda ukrajnai haditudósítója viszont ennek az ellenkezőjét gondolja. Alekszander Kotsz szerint a kijevi vezetés – minden áron – el szeretné kerülni, hogy ezek a szélsőségesek visszatérjenek a Majdanra. „Az utóbbi harci cselekményeket követően 680 ukrán katona esett fogságba. Olyan az ember érzése, mintha a hadsereget arra készítenék fel, hogy megadja magát. Szóval összességében minden úgy zajlik, ahogy arról másfél hónapja írtunk, amikor arra utaltunk, hogy a kelet-ukrajnai katlanokban felőröltetik a Nemzeti Gárdát és a büntető zászlóaljakat. Azért, hogy ezek az Azov, Dnyepr, Donbassz és egyéb zászlóaljak előbb-utóbb meg ne jelenjenek a Majdanon. Maguktól ezek már fel nem oszlanak, tehát bevetik őket a katlanokba” – írja a haditudósító Twitter oldalán.

Forrás: hu.news-front.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató