2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Volt már melegolimpia, és lesz zsidó olimpia is 2019-ben

2012-ben rendezték az első budapesti melegolimpiát, 2019-ben pedig megszervezik a Maccabi Játékok európai változatát.
2012-ben minden különösebb gond nélkül megtartották a melegolimpia néven is ismert, EuroGamest Budapesten.  A szervezetet 1992-ben hozták létre, és rendszeresen szerveznek olimpiai játékokat a homoszexuális közösségnek, amolyan fesztiváljelleggel. Az akkori beszámolók szerint közel 40 ország sportolói vettek részt a budapesti EuroGames nyitóünnepségén, az Indexneknyilatkozva Ungár Klára elmondta, szerinte ez egy fontos rendezvény, majd lehomofóbozta a kormányt.
Zsidó Olimpia Budapesten
Budapest rendezi meg a 2019-es Maccabi Európa Játékokat, amely a földrész legnagyobb zsidó sporteseménye – jelentette be még 2015-ben Motti Tichauer, az Európai Maccabi Konföderáció ügyvezetője. A budapesti pályázat a szavazáson Bázel városát múlta felül. Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnöke, a magyar pályázat vezetője korábban elmondta: különleges eseménynek lehetnek 2019-ben házigazdái, amely mérföldkőnek tekinthető a hazai zsidóság életében, ugyanakkor Budapestnek és Magyarországnak is kiemelkedő sporteseménye lesz.
Az esemény ugyan csak tíznapos, de nekünk ez sokkal többről szól, a magyar zsidóság jövőjének meghatározó eseményét szeretnénk megrendezni, amely rengeteg magyar zsidó fiatal számára mutatja meg, hogy a sport hogyan tanít egyszerre fegyelemre, ugyanakkor nyújt önfeledt pillanatokat"
– mondta Jusztin. A Maccabi Európa Játékokon közel 2500 sportoló részvétele várható, ezzel Magyarország legnagyobb sporteseménye lesz 2019-ben – áll a szervezők közleményében. A játékokon számos olimpiai és világbajnok vesz részt. A magyar csapatban korábban olyan hírességek szerepeltek, mint például Polgár Judit, minden idők legeredményesebb női sakkozója, vagy S. Kovács Ádám világ- és Európa-bajnok karatés.
2013-ban, a 19. Maccabi Világjátékokon Jeruzsálemben már 42 sportágban, 77 országból, 8919 sportoló vett részt a játékokon, ezzel – a résztvevők számát tekintve – az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után, a világon a harmadik legnagyobb sportrendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. 2013-ban a 78 fős magyar csapat a 9. helyet szerezte meg az éremtáblázaton, négy arannyal, öt ezüsttel és tizenegy bronzzal. A 2015-ös berlini Európai Maccabi Játékokon hazánk a nyolcadik helyen végzett, 7 arany-, 8 ezüst- és hét bronzéremmel.
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató