2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

"Kifogástalan magaviselete" miatt engedték ki Marian Cozma egyik gyilkosát, Sztojka Ivánt

A legnagyobb titokban hagyta el a szombathelyi börtönt múlt héten Sztojka Iván - értesült a Bors. Így a férfi négy évvel korábban szabadult. 
A Bors információi szerint kedvezménnyel szabadult a börtönből Sztojka Iván, a Marian Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja. Az eset egészen 2009. február 8-ig nyúlik vissza. Ekkor késelték meg többen Marian Cozmát a Patrióta nevű veszprémi szórakozóhelyen. A 26 éves román válogatott kézilabdázót Sztojka barátja, Raffael Sándor szúrta szíven. A gyilkosságban Sztojkát harmadrendű vádlottként először 20 év fegyházra ítélték, másodfokon azonban csak 8 évet kapott testi sértés kísérletéért. A Kúria végül 2012-ben jogerősen 13 évre ítélte, ugyanis abban, hogy Raffael Sándor – aki egyébként 18 év fegyházat kapott – meg tudta ölni Cozmát, Sztojkának nagy szerepe volt. A halálos szúrást ugyanis akkor ejtette a gyilkos, amikor Cozmát a falhoz szorította Sztojka és Németh Győző. Sztojka ezután még kétszer bele is rúgott a földön fekvő, halálos szúrt sebet kapott kézilabdázóba.
A lap megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát azzal a kéréssel, hogy erősítsék meg a szabadulás tényét, de az intézmény válaszában azt írta, hogy a fogvatartottal kapcsolatos adatok bűnügyi személyes adatnak minősülnek, így erről nem adhat tájékoztatást. A Bors ugyanakkor elérte Sztojka Iván védőügyvédjét, dr. Keresztúri Mónikát, aki szerint múlt csütörtökön tartották Sztojka meghallgatását a börtönben.
Kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta"
– ismertette az ügyvéd. Sztojkát egyébként egy enyingi szemtanú is látta távozni szombathelyi börtönéből, ő csak neve elhallgatását követően beszélt a Borsnak Sztojka szabadulásáról:
Még aznap megtartották a szabadulóbulit Enyingen. Sztojka azóta jár-kel mindenfelé, mintha mi sem történt volna. Új BMW-je is van. Járt Pesten, Siófokon, jól érzi magát."
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató