Vadhajtások

Simicska ledobta az atomot, a csicska Jobbik felszámolás alá kerülhet miatta

A Magyar Idők információi szerint a Jobbiknak a közeljövőben, még ezen a nyáron kellene megfizetnie az hitelbe kapott plakátok árait Simicska Lajosnak. A lap úgy tudja, hogy még a piaci árnál jóval alacsonyabb összeget sem tudta kifizetni a párt. Sokba fog kerülni a Jobbiknak ez a Simicskától bevásárolt újmúlt.

Mirkóczi Ádám nemrégiben az ATV-ben beismerte, hogy a pártnak csak a kampány után kell fizetnie a plakátokért. Kitért arra is, hogy akkor úgy szerződtek, hogy számoltak állami támogatással is.

 

A szolgáltatás utólagos megtérítésének formája nem új a Jobbik és Simicska Lajos között

— írja a Magyar Idők.

Decemberben kerül nyilvánosságra az az adásvételi szerződés, amely szerint az üzletember kevesebb mint 130 millió forintért játszott át 1019 plakáthelyet a Jobbiknak

úgy, hogy nekik csak 27,5 millió forintot kellett kifizetniük szeptember végéig, míg a fennmaradó 101,9 milliót elég lett volna a választások után, 2018. május 31-ig utalniuk.

Az itt a piros, hol a piros-féle zsiványság az egészben az volt, hogy

amennyiben a Jobbik nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, akkor a plakátok visszakerülnek Simicska cégeihez.

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója, aki a párt képviseletében szerződött Simicska cégeivel, akkor közleményben tudatta: a megvett reklámberendezések tulajdonjogát az Állami Számvevőszék által kiszabott 331 millió forint bírság miatt a Jobbik a héten eladni kényszerült. Ez persze újabb jogi aggályokat vet fel, hiszen a Simicska-cégekkel kötött szerződés része, hogy 2020-ig a párt nem adhatja el a reklámhordozókat.

További árnyékot vet a Jobbik pénzügyeire, hogy az ÁSZ által megállapított 331 millió forintos bírsággal megegyező összeget kell a pártnak a Magyar Államkincstárnak is befizetnie.

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy az eddigi tartozásokon túl nagy pofon lehet a Jobbik számára, hogy jövő áprilisban – éppen amikor a párt teljes költségvetési támogatást kaphat – lesz nyilvános az ÁSZ azon jelentése, amely a pártok kampánybeszámolóinak ellenőrzéséről szól.

A Jobbik beszámolójáról annyit már lehet tudni előzetesen, hogy az adományok felhasználásánál, valamint a hiteltételnél valami nem stimmel.

Előbbinél minimum nyolcvanmillió forint hiányzik, miután az ÁSZ-bírságra összegyűjtött százmillió forintot a párt vezetői szerint kampánycélokra költötték, a beszámolóban viszont csak ennek töredékét tüntették fel. Kétséges egy 84 millió forintos hitel eredete is, hiszen Sneider Tamás pártelnök pár hete arról beszélt, egy banktól sem kaptak kölcsönt. Vagyis, nem kizárt, hogy mire a Jobbik kilábal az anyagi csődből, minden kezdődik elölről.

Az ügyben hab a tortán, hogy

bármekkora összeggel is tartozott a Jobbik Simicska Lajosnak, a pénzt már Nyerges Zsoltnak kell megfizetniük.

Az oligarcha ugyanis minden érdekeltségétől megválik, azokat Nyerges vette meg, az üzletre kedden áldását adta a Gazdasági Versenyhivatal, amely közleményben tudatta, végrehajtható Nyerges Zsolt irányítás­szerzése Simicska Lajos üzleti érdekeltségei felett.

Magyar Idők, 888; Fotó: PS/HPGY