Vadhajtások

Újabb felmérés mutatja a Jobbik zuhanását: szavazóik harmada faképnél hagyta őket, aki maradt, az is hitehagyott

Továbbra is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a támogatottsága azonban a Závecz Research júliusi mérése szerint folyamatosan csökken – írja a HVG.

A Závecz Research júliusi kutatása szerint stabilan vezet a Fidesz, a választások óta minden hónapban a választókorúak egyharmada támogatta a kormánypártot a teljes népességen belül. A Jobbik második helyen áll, de folyamatosan csökken a tábora: a májusi 15 százalék helyett már csak 10 százalék támogatja. Az MSZP 6 százalékon áll, a Párbeszéd egyen – ezek az arányok nem változtak az előző hónaphoz képest.

A DK egy százalékpontot javítva már 5 százalékon áll, az LMP-t továbbra is 3, a Kétfarkú Kutya Pártot 2, a Momentumot 1 százalék támogatja.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 55 százalékon áll, viszont az aktív szocialista tábor miatt közelebb van egymáshoz a Jobbik és az MSZP: 13, illetve 10 százalékon állnak. Ebben a körben a DK 7, az LMP 5 százalékon áll, a Párbeszéd és a Kutya Párt is 3-3 százalékot ért el, a Momentum itt is egy százalékot kapott.

Sokan hagyták el a Jobbikot, a maradók hitehagyottak

A Závecz Research közleménye szerint a Jobbik támogatottságát a pártból való távozások tépázták meg, május óta elvesztette a tábora harmadát. Minden társadalmi-demográfiai rétegben vesztett, de leginkább a fiatalok és a diplomások hagyták ott őket. A 30 év alattiak körében – ahol a Jobbiknak a legerősebb pozíciói voltak – a májusban mért 22-ről 11 százalékra esett a támogatók aránya, a harmincasok körében a korábbi 20 százalékról 13-ra csökkent a párt híveinek aránya. A diplomások aránya 16-ról 7 százalékra csökkent. (Nem is értjük, hogy történhetett ez meg egy ragyogó intellektusú elnök pártjával – a szerk.)

A Jobbik meglévő szavazói is szokatlanul hitehagyottak, aktivitási szintjük mérsékelt. Jelenleg a párt támogatóinak 56 százaléka elszánt, ennyien mondták, hogy egy mostani választáson biztosan ott lennének. A többi parlamenti párt híveinek részvételi hajlandósága ennél sokkal nagyobb, 66 és 70 százalék közötti – írták.

Majdnem minden második ember elégedetlen

A magyarok 49 százaléka úgy véli, az országban rossz irányba mennek a dolgok, 43 százalék tapasztal pozitív folyamatokat. A közhangulat szinte semmit nem változott az elmúlt fél évben, januárban 50-44 százalék volt az arány. Értelemszerűen a Fidesz-tábor elégedettebb: a kormánypártiak kilenctizede szerint jó dolgok történnek, egytizede gondolja azt, hogy tévúton jár Orbán.

Az ellenzéki szavazók 86-90 százaléka negatívan értékeli az ország történéseit, 5-10 százalék viszont elégedett. A pártnélkülieknek is lehangoltak: 56 százalék elégedetlen, szemben 23 százalékkal.

Forrás: Kuruc.info