2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Mi lesz Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal? - Beke Csilla tusványosi beszéde

Tusványos 2018. július 26.

(Résztvevők: Benkő Erika, Tőke Ervin, Bedő Zoltán, Sorbán Örs, Farkas Réka, Szőcs Csongor, Beke Csilla)

Mi lesz Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal?

Amikor Sándor Krisztina meghívott erre a beszélgetésre, főként, hogy arra keressük a választ, hogy mi lesz a férjemmel és Szőcs Zoltánnal, arra gondoltam, hogy nem vagyok politikus, én feleség vagyok, aki harcol a férjéért, anya, cégvezető, aki nagyon sok jogi dolgot megtanult az utóbbi majd 3 évben, nagyon sok jogtiprást megélt, de a történtek után nem tudok válaszolni. A kérésem az volt, hogy az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek vezetői legyenek itt, akik dönteni tudnak érdemben, az igazi összefogás tartalmáról, a politikai szerepvállalásról. Magyarul arról, hogy a hozzáállás névleges, vagy konkrétan tesznek valamit az ügyben. Mielőtt rátérnék arra, hogy mi a család, mit tettünk július 4-e az ítélet napja óta, szeretném ha mindannyian hallanák mit mondott Beke István az utolsó szó jogán a Legfelsőbb Semmítőszéken:

1. Két és fél éve folyamatosan kiálltam ártatlanságom mellett, és a nyilatkozatom mindig ugyanaz volt.

2. Nem követtem el a bűntényt amivel vádolnak! Nem létezik tett! Nem létezik tényeken alapuló helyzet!

3. Nem vállaltam be semmit és nem tettem semmiféle előkészületet az ügyészség által bemutatott szerkezet elkészítésére!

4. Úgy gondolom, hogy ugyanannyi ideje az ügyészség és a védett tanú félrevezette a bíróságot a megalkotott sci-fi, fantázia szüleményeivel,hazugságaival, rosszindulatú félreértelmezéseivel!

5. Tették ezt oly módon, hogy javamra egyetlen bizonyítékot sem mutattak be, holott több ezer ember kiállt ártatlanságom mellett, nemzetiségtől függetlenül!

6. Ezek alapján elvettek az életemből 11 hónapot, és pokollá tették az életünket, anélkül, hogy bármilyen bűntényt elkövettem volna.

7. Sikerült bebizonyítsák, hogy ártatlan emberekből úgy űznek gúnyt, ahogy akarnak, és nincs jogod ártatlannak lenni!

8. Kérem a bíróságot, hogy tegyen igazságot!

9. Ártatlan vagyok! Teljes felmentést kérek! Kérem nevem és becsületem helyreállítását!

Sajnos, a bíróság nem tett igazságot, azok után, hogy alapfokon a felmentéssel elismerték a bűntény és bizonyítékok hiányát, a Legfelsőbb Semmítőszék ugyanezek alapján börtönre ítélte. A tegnap a börtön bizottsága úgy döntött, hogy az u.n. karantén lejárta után maximális biztonságú börtönbe küldi őket, Dambovita megyébe Margineni-be, speciális cellákba, mindenkitől elzárva, mindenben szigorított körülményekkel, 2019.január 24-ig. Ezt követően kerülhetnek szigorított fokozatú börtönbe. A döntésüket egyetlen mondattal motíválták, hogy figyelembe vették mivel vannak elítélve. Közölték, hogy a döntés fellebbezhető, de semmi esélyük a változtatásra. Ez a döntés teljes mértékben a börtön vezetőségétől függ, elméletileg, az ott felállított bizottságtól, akik a büntetésletöltési parancs alapján, amiben terrorizmust ír, és csak ezt vették figyelembe, eldöntötték, hogy maximális biztonságú börtönbe és speciális zárkába teszik őket. Oda, ahol életfogytiglanosok, 20 év fölötti elítéltek, és durva, agresszív cselekedeteket elkövető egyének vannak, de mindenképpen 13 év fölötti szabadságvesztéssel! Ilyen helyre akarják vinni őket, akik alapfokon felmentő ítéletet kaptak, majd semmiféle bizonyíték nélkül ítélték el 5-5 évre, de döntésüket még a mai napig nem indokolták. Nem tudom, hogy gazemberek hogyan viselnék ezt, de gondoljon bele egy olyan ember aki ártatlan, hogy ép ésszel normális ember ezt hogyan tudja kibírni, és hogyan bírják ki a gyerekek, a család, van-e határ ameddig még elvihetik a gazemberséget.

Nem azért jöttem, hogy segítségért esedezzek a magyarság képviselőinek, és a tegnapig nem is akartam számon kérni senkit! Ma, már igen!

Mi családként amit lehetett megtettünk és megteszünk!

1. Óvást fogunk emelni, mihelyt az indoklást kézhez kapjuk, legyen az az ítélet felülvizsgálata, megsemmisítése vagy érvénytelenítése -, hogy milyen eséllyel ezek után / nem tudom.

2. Az Emberjogi Bírósághoz elindítottuk az ügyet, magyarországi ügyvéddel, a Kisebbségi Jogvédő Intézet, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a magyar kormány támogatásával.

3. Nemzetközi Szervezetekhez fordultunk ( Európában : ENSZ, Európa Tanácsa, Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az AEÁ-n: ( szenátorok / emberi jogvédelmi szervezetek)

4. Magyarország Kormányához / a Csíkszeredai Konzulátushoz

5. Aláírásgyűjtés indult, a két fiú ártatlanságáért több városban, Kulcsár Terza J., Sorbán Ö., Sándor K., Bedő Z., és nagyon sok civil, önkéntes támogatásával, Magyarországon is, amit az óvás mellé és az Emberi Jogok Európai Bíróságának küldendő kérvény mellé fogunk csatolni.

6. Petíciót indított Dr. Kékesi Raymund, magyarországi jogász, ez által kérvényezve Klaus Johannis államfőt, és Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy tegyenek meg mindent a megalapozatlan ítélet hatályon kívül helyezéséért, melyet majdnem 8.000 ember írt alá alig néhány nap alatt. Lélekből jön, és nagyon sok népszerűsítést kapott, de még nem eleget!

Mindezekért amiket tettünk és teszünk, óriási segítséget kaptunk az emberektől, főként erőt a küzdelemhez, tőlük és a Jóistentől!

Köszönjük!

Amire viszont szeretnék válaszokat kapni, mert július 4-e óta eltelt 3 hét, hogy politikusaink, képviseletünk, pártok, akik jelen vannak a jogalkotásban, igazságszolgáltatásban, emberjogi bizottságokban, az európai parlamentben mi az amit tettek, tehetnének, vagy fognak tenni, mert azért vannak ott!

Ez politikai ügy, és nem az igazságszolgáltatásról szól, nem a Beke István és Szőcs Zoltán igazságáról, ez közönségesen mondva “mocskos” politika! Nekünk hétköznapi embereknek nincs eszközünk és lehetőségünk, de a képviseletünknek volt, és van, illetve tőlük függ:

• hogy az emberjogi bizottságokban beszéljenek róla • hogy tájékoztassák a nemzetközi közvéleményt • hogy a jogsérelmekről tájékoztassák politikai súllyal bíró országok nagykövetségeit • hogy a fiúk által a közösséget ért támadásokra válaszoljanak érdemben • hogy saját diplomáciai csatornáikon át ráerősítsenek a nemzetközi szervezetekhez írt leveleinkre • hogy a minap Hans Klemm amerikai nagykövetet, Csíkszeredai látogatásán lehetett volna tájékoztatni a jogsérelmekről. Megtette valaki? • hogy kiálljanak és beszéljenek arról, hogy az ártatlanság és a jog tiprása mindennapos a tárgyalótermekben a legfelsőbb szinten! • Bizonyítsák be az elkövetett jogsérelmeket, igazságtalanságokat!

Elvárjuk, hogy az erdélyi szervezetek egységesen lépjenek fel, függetlenül politikai ideológiájuktól, vagy valljanak színt, mert nem dísznek vannak ott ahol vannak, és nem szavakat várunk, hanem tetteket!

Legalább most az utolsó óra, utolsó perceiben!

Ne Beke Istvánért, és ne Szőcs Zoltáért álljanak ki, álljanak ki az Igazságért!

Mert ha 2015 november 30-n ez megtörtént volna,ma valószínüleg nem állnánk itt!

Köszönöm, hogy meghallgattak!Beke Csilla

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató