2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Merkel elítélte a "neo-náci masírozást", szerinte nincs helye gyűlöletkeltésnek

Elítélte a német kormány a chemnitzi szélsőjobboldali tüntetéseket. Angela Merkel szerint nincs helye a német utcákon a gyűlöletkeltésnek és a külföldi származású emberek üldözésének. A demonstrációk azután kezdődtek, hogy a rendőrség egy iraki és egy szír férfit gyanúsított meg egy gyilkosság elkövetésével.

Halálra késeltek egy 35 éves férfit Chemnitz városában – a rendőrség egy szíriai és egy iraki származású férfit gyanúsít. A támadásból politikai ügy lett, miután szélsőjobboldaliak masírozni kezdtek a szászországi városban és szemtanúk szerint bevándorló kinézetű emberekre támadtak. A polgármester elfogadhatatlannak tartja a történteket.

„Nem mindenki üldözött embereket az utcán, de akik ilyet tettek, azok törvényt sértettek. Nincs magyarázat és mentség az efféle viselkedésre”

– mondta Barbara Ludwig, Chemnitz polgármestere.

Angela Merkel sajtófőnökén keresztül azt üzente: nincs helye Németországban a gyűlöletkeltésnek, és a külföldi származású emberek megfélemlítésének. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak Párt egyik politikusa viszont a Twitteren arról írt, hogy a német állam képtelen megvédeni az állampolgárait.

Angela Merkel kancellár 2015-ben több mint egymillió menedékkérőt engedett be az országba. A külföldiek érkezése ellen Chemnitzben is voltak, akik tiltakoztak, de a város vezetője szerint sok helybeli hozzáállása megváltozott.

„Egyesek levelet írtak nekem arról, hogy megváltozott a véleményük a bevándorlókról, például azután, hogy együtt dolgoztak velük. Sok a munka itt és nincs elég ember” – tette hozzá a város polgármestere.

Merkel belügyminisztere, Horst Seehofer mindeközben az újonnan létrehozott bajor határőrséget szemlézte az osztrák határon, amely a hivatalos adatok szerint több mint kétszáz illegális határátlépőt fogott el július óta.

Forrás: Hírtv
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató