2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A libsi sajtó korábbi hősének, Yusra Mardininek testvérét embercsempészet miatt tartóztatták le

Őrizetbe vették a korábban hősként ünnepelt Sara Mardini szír úszónőt Görögországban egy embercsempészek elleni vizsgálat keretében – közölte Csaralambosz Petszikosz, a migránsokat segítő önkéntesként dolgozó Mardini védője hétfőn.Sara és testvére Yusra Mardini 2015-ben került a sajtó figyelmének  központjába, amikor szíriai migránsként a Törökország és Görögország közötti tengeri út egy részét úszva tették meg, maguk után húzva egy tutajt tizennyolc, úszni nem tudó társukkal. A testvérek Németországban telepedtek le. Sara később önkéntesként kezdett dolgozni az égei-tengeri Leszbosz szigetén,  segítve az érkező migránsok fogadásában.
Testvéréről, Yusra Mardiniről korábban is lehetett hallani. Azzal került a magyar sajtó figyelmébe, hogy a 2016-os olimpia során a százméteres női pillangó menekült, azaz migráns versenyzőjének nevét ifj. Knézy Jenő nem említette a közvetítésében – mint kiderült, technikai hibák miatt. Azonban a liberális sajtó boszorkányüldözést kezdeményezett a kommentátor ellen.
Sara Mardinit augusztus 29-én került a görög hatóságok kezére egy embercsempész-hálózat felgöngyölítésére indított vizsgálat keretében, s legalább a jövő hétig őrizetben tartják – mondta Petszikosz. A hálózat állítólag Törökországból a görög Leszbosz szigetére csempészett embereket. Az ügyvéd szerint legalább három nem kormányzati szervezet (NGO) 30 tagját vették őrizetbe a vizsgálat során. Huszonnégyen közülük külföldiek.
Kérvényeztük a tárgyalás előtti szabadlábra helyezését. A védencem mindössze egy segítő, s semmi köze a vádakhoz"
– idézi Petszikosz szavait az MTI. A rendőrség szerint a Leszboszon működő nem kormányzati szervezeteket februárban kezdték megfigyelni, miután elfogtak két aktivistát egy hamisított rendszámtáblával közlekedő görög katonai járműben. Hivatalos adatok szerint több mint 19 000 migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, s a EU-török menekültügyi egyezmény, s a balkáni útvonal lezárása ellenére számos újabb illegális bevándorló érkezik Görögországba.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató