Vadhajtások

Ezek beszélnek tisztességről…

Az már eddig is köztudott volt, hogy az Európai Bizottságban senki által meg nem választott bábok ülnek. De most erre is rátettek egy lapáttal.

Brüsszelben is ‘zajlik az élet’ a korrupt Juncker és teljesen protezsáltjai teljesen szabálytalan kinevezése miatt.

Emily O’Reilly uniós ombudsman vizsgálata elmarasztalta Jean-Claud Junckert, amiért segítségével saját bábját, Martin Selmayrt emelte az Európai Bizottság főtitkári posztjára.

Gyakorlatilag jogi és szabályozási kiskapukat kihasználva kaparintotta meg Juncker jóvoltából az egyik legkomolyabb, 30 000 fő munkáját felügyelő brüsszeli pozíciót.
Juncker februárban először csak helyettes főtitkárrá tette meg, gyakorlatilag pedig rögtön utána Selmayré lett az állás.

Jelentésében Emily O’Reilly négy szabálytalanságot azonosított az eljárásban, illetve arra a megállapításra jutott, hogy a bizottság sem az előírások betűjének, sem a szellemének nem tett eleget.

A brüsszeli testület – vélhetően Jean-Claude Juncker nyomására – mesterségesen a sürgősség érzetét keltette a főtitkári poszt betöltésével kapcsolatban, így igazolva, hogy az állásra nem írtak ki pályázatot. Úgy manipulálták a szabályokat, hogy az eljárás „tisztességesnek és korrektnek” tűnjön, de valójában nem ez volt a helyzet, az egész ügy pusztán arra szolgált, hogy biztosítsák Selmayr kinevezését.

O’Reilly megemlítette azt is, hogy a botrányos kinevezést követően Juncker és a bizottság számos más tagjai kitérő válaszokat adtak a kritikákra, legtöbbször defenzívvé, vagy egyenesen támadóvá váltak.

Hangsúlyozta, hogy ez a haveri alapon működő kinevezés súlyosan csorbítja az Európai Unió hírnevét, ezért végül javaslatot tett rá, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki új, részletesen meghatározott eljárásrendet a főtitkári poszt betöltésére.

Martin Selmayr egyébiránt a jövő évi uniós tisztújítás eredményétől függetlenül mindenképp kulcspozícióban marad a bizottságban.

MEGLEPŐDÖTT VALAKI? No comment…

Forrás: dw.com nyomán vilaghelyzete Facebook oldal