Vadhajtások

Bocsánatot kért a multikultiról igazat szóló holland külügyér, megkegyelmeztek neki

Túlélte az ellene indított parlamenti bizalmatlansági szavazást szerdán Stef Blok holland külügyminiszter, aki az ülésen bocsánatot kért korábbi megjegyzéséért, miszerint nem léteznek békés multikulturális társadalmak.

Nem kellett volna ezeket mondanom, visszavonom a szavaimat” – közölte Blok a törvényhozás előtt, kiemelve, hogy csupán vitaindítónak szánta a kijelentéseit, nem gondolta igazán komolyan őket. Sokan bírálták a holland diplomácia vezetőjét, miután egy júliusi zárt ülésen arról beszélt, hogy

nem tud olyan multietnikumú, multikulturális országot, amelyben a lakosság békében, társadalmi egységben élne.

Mint mondta, talán „genetikai” okai lehetnek, hogy nem tudunk megfelelően kapcsolatot fenntartani ismeretlen emberekkel.

Kérdésre válaszolva pedig „bukott államnak” nevezte a volt holland gyarmatot, Suriname-ot, ahol szerinte a problémák jórészt az „etnikai megosztottságból” erednek. Stef Blok már a felvétel nyilvánosságra kerülése után „szerencsétlennek és meggondolatlannak” minősítette a szóhasználatát, a kormánykoalíció pártjai és bizonyos ellenzéki erők azonban további magyarázatot követeltek.

A szerdai meghallgatáson a miniszter leszögezte: „nem tudom, mi van és mi nincsen a génjeinkben, de azt igen, hogy a nehézségek ellenére különböző emberek igenis tökéletesen képesek az együttélésre”. „Ha hibázol, beismered, bocsánatot kérsz és helyrehozod a károkat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy továbbra is el tudja látni a feladatát, tele van a naptára, nem mondtak le megbeszéléseket a botrány miatt.

Blokot márciusban nevezte ki Mark Rutte holland kormányfő, miután elődje, Halbe Zijlstra lemondásra kényszerült, ugyanis nagy belpolitikai botrányt okozott, hogy elismerte, nem volt igaz az a kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón.

(MTI)