2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Hamis videofelvételekkel hergelhették a németeket a szélsőjobb ellen

A chemnitzi bevándorlásellenes tüntetéseket szinte azonnal megpróbálták szélsőjobboldali zavargásként keretezni. Ehhez rengeteg videofelvétel is készült, a német belbiztonsági hivatal szerint azonban szándékosan félrevezetőek voltak a tüntetésről szóló tájékoztatások.
Rengeteg híradás szélsőjobboldali megmozdulásként írt a chemnitzi tüntetésekről. Számos beszámoló szerint a szélsőjobboldaliak egyenesen kergették a migránsokat, a Deutsche Welle azonban arról ír, hogy ez valószínűsíthetően fake news.
Én is osztozom azok kételyein, akik a chemnitzi szélsőjobboldali tüntetőkről szóló médiabeszámolókat követték figyelemmel"
– nyilatkozta Hans-George Maassen, a német belbiztonsági hivatal elnöke. Maassen egy konkrét videofelvételről beszél, amely alább látható:
Németországon belül ezt a videót rengetegen osztották meg, hiszen az látható rajta, amint szélsőjobboldalinak tűnő embereket egy migránst kergetnek. Maassen azonban szkeptikus a felvétel eredetiségét illetően.
Nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy ez a videó autentikus. Ahogy arról sincs semmilyen megbízható információnk, hogy az ilyen kergetőzések tényleg megtörténtek."
A belbiztonsági főnök szerint így nagyon is valószínűsíthető, hogy szándékos félrevezetésről van szó, amely azt a célt szolgálta, hogy a chemnitzi gyilkosságról elterelje a németek figyelmét. Chemnitzben augusztus 26-án tartottak tüntetéseket, miután egy migráns halálra késelt egy 35 éves német fiatalembert.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató