2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kannibált fogtak Párizsban: kínzás, rabszolgaság és gyilkosság is gazdagítja a "holland" Kunta Kinte bűnlajstromát

Francia igazságügyi források szerint az 1990-es években Libériában elkövetett emberiesség ellen bűntettek és kínzások végrehajtásával vádoltak meg Párizsban egy férfit. A libériai származású holland állampolgárságú Kunti K.-t kedden vették őrizetbe a Párizshoz közeli Bobignyban a hatóságok, a férfi egy barátjánál bujkált.
A megvádolt "holland" pajtásainak háborús tánca Monroviában, a libériai fővárosban 1992. szeptember 2-án (kép: AFP)
Tájékoztatásuk szerint az 1974-ben született férfi a Charles Taylor volt libériai elnökkel szemben álló, három fegyveres csoportból álló Libériai Demokráciáért Egyesült Felszabadítási Mozgalom (The United Liberation Movement of Liberia for Democracy – ULIMO) parancsnoka volt a nyugat-afrikai ország első polgárháborúja idején. A párizsi ügyészségen indított vizsgálatban azzal gyanúsítják, hogy 1993 és 1997 között kínzásokat követett el, gyerekkatonákat használt, rabszolgaságra kényszerített másokat, valamint kannibalizmusért és gyilkosságokért is terheli a felelősség.
Az ULIMO Kunta Kintéi Monroviában 1996 májusában (lép: VOA)
Eric Emeraux, az emberiesség elleni bűntettek, népirtások és háborús bűnök elleni franciaországi küzdelem központi hivatalának vezetője elmondta: a gyanúsított 2016-ban érkezett Franciaországba, korábban Hollandiában, majd Belgiumban élt. A párizsi ügyészség a Civitas Maxima nevű civil szervezet 2018. július 23-án tett feljelentése alapján indított vizsgálatot a férfi ellen. A genfi székhelyű szervezet, amely az emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök áldozatait képviseli, nem kívánta kommentálni a hírt.
Európában szerencsére mindenkinek van hely - ULIMO-fiatal 1996 január 9-én (kép: AP)
Libériában az 1989 és 2003 közötti polgárháborúban mintegy 250 ezren vesztették életüket. (MTI)  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató