A volunteer gives out electoral leaflets to people advertising Jimmie Aakesson and his party the Sweden Democrats on September 10, 2014 in Stockholm. The general elections in Sweden will take place on September 14, 2014.AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND (Photo credit should read JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) működése során először követette végig a választásokat Svédországban. A szervezet döbbenetes dolgokról számoltak be.

Megdőlni látszik az a liberális narratíva, miszerint Svédország a demokrácia valamilyenféle mennyei formáját hozta el a nagyvilágra. Az OSCE szervezet delegáltja, a dán Michael Aastrup Jensen– aki korábban oroszországi és kelet-európai választásokat véleményezett – lesújtó kritikát fogalmazott meg a svéd választási rendszerről.

Sok választást követtem végig, de soha egyik sem volt annyira antidemokratikus, mint a svéd választási rendszer.”

Jensen szerint az egyik legnagyobb probléma Svédországgal az, hogy a titkos szavazás nem biztosított. A skandináv országban a pártoknak külön-külön szavazóhelyiséget tartanak fenn, tehát gyakorlatilag a szavazófülke magányában senki sem döntheti el, kire szavaz. Ezt mindenki már eldöntötte kvázi azzal, hogy beállt az adott párt szavazóhelyiségébe. A szakértő szerint ez elképesztő mértékben elüt mindenféle európai választási sztenderdtől.

Jensen számos szavazóhelyiséget járt végig Malmöben, ahol gyakorlatilag “pártkatonák” várták a szavazókat, és tőlük kapták meg a szavazólapokat is.

Mivel Jensen Dánia delegáltja az Európa Tanácsba valamint az Európai Emberi Jogi Bíróságban is, és ezért reméli, hogy a svéd választási rendszerrel kapcsolatos komoly problémákat e két szervezet elé tudja terjeszteni.

Az Európa Tanácsban azért fogom ezeket felhozni, hogy a lehető legerősebben üzenjünk Svédországnak azért, hogy olyan szabályokat vezessenek be, mint Dániában, vagy gyakorlatilag a világ minden más országában.”

Jensen kifogásolta egyébként azt is, hogy a mainstream pártok egyike sem akar együttműködni a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal. Hiszen ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mainstream pártok képviselői ezzel azt üzenik a Svéd Demokratákra szavazó állampolgároknak, hogy az ő véleményük nem számít.

Forrás: 888.hu

OSZD MEG VADUL: