Vadhajtások

A radikális iszlám uralja a muszlim közösségeket Franciaországban

Monopóliumot élveznek a szélsőséges iszlamista gondolatok a franciaországi muszlim elit körében – derül ki egy friss tanulmányból, mely az iszlám megreformálásának lehetőségeit vizsgálja a Francia Köztársaság területén.
Az átfogó jelentést Hakim el Karoui tunéziai származású iszlámszakértő készítette azzal a nem titkolt szándékkal, hogy tanácsot adjon Emmanuel Macron francia elnöknek, aki még idén tavasszal jelentette be, hogy meg akarja reformálni a franciaországi iszlámot.

A párizsi Montaigne Intézet kutatója a riportban kitér rá, hogy a radikális iszlamista gondolatok terjedését mutatja, hogy a muszlim könyvesboltok telis-tele vannak olyan vallásos témájú művekkel, melyek a hit szélsőséges értelmezését nyújtják az olvasóknak.

Még nyugtalanítóbb, hogy a francia internetes portálokon az iszlámmal kapcsolatos kérdéseket rendre olyanok válaszolják meg, akik radikális imámokhoz kötődnek, így a még tájékozatlan muzulmánokat sikeresen tudják radikalizálni.

El Karoui megemlíti, hogy két külföldi állam, Szaúd-Arábia és Törökország nagy hatással van a franciaországi muszlim közösségekre, ugyanis anyagilag támogatják a mecsetépítéseket, illetve radikális hitszónokokat küldenek az országba.

A tanulmány arra is kitér, hogy az iszlám térnyerése a mindennapi élet szegmenseiben is tetten érhető, erre El Karoui a hagyományos muszlim fejkendőt, a hidzsábot viselő bloggerek népszerűségét és a kifejezetten hithű muszlimoknak készített applikációk széles körű kínálatát hozza fel példaként.

A jelentés konklúziója szerint a radikális iszlám további terjedését meg lehetne akadályozni, amennyiben a francia kormány létrehozna egy nemzeti muszlim szervezetet, mely saját hatáskörébe vonná az imámok képzését és a mecsetépítések finanszírozását is, kitépve ezzel a legfőbb befolyásolási eszközöket a szaúdiak és a törökök kezéből.

Forrás: Hunhír