2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Holland katolikus egyház hamarosan eltűnik

Számítások szerint Utrecht városában a következő évtizedben 280 templom helyett már csak 15 fog maradni - írja a Voice of Europe. 
Mindössze 15 templomban fognak európai szertartásokat tartani
- mondta Wim Eijk érsek. A Gelderlander oldal interjújában kifejette, hogy annak tudható be az egész, hogy az egyház megyékben a plébániák közel 10-ből 1 nem néz szembe válsággal. Azt 1-et meg az összes közül "gazdagnak" lehet gondolni. Valójában az a baj, hogy a népesség öregszik és az is, hogy egyre kevesebben támogatják az egyházat adományokkal. Hollandiában 3,5 millió katolikusból átlagosan csak 173 500 ember megy el vasárnapi misére.
"Nem azok az emberek miatt van zárva, akik rendszeresen látogatják a templomokat vagy általam, hanem azok miatt, akik távol maradnak, ők nem adakoznak."
A cikk szerint, mivel költségesek fenntartani az épületeket, plusz a rezsit is fizetni kell, akkor nem lesznek képesek üzemeltetni a plébániákat az egyházmegyében. 2014-ben megjósolta, hogy az egyház megyében 2028-ra kevesebb mint 30 plébánia fog maradni, az érsek viszont pesszimistább lett és szerinte rövidebb távon befog következni ez a bukás.www.vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató