Ha változtatás nélkül fogadják el az 5670. törvénytervezetet, a kisebbségek nyelve gyakorlatilag a háztartások szintjére korlátozódik. A választások közeledtével, és a nemzeti érzelmű szavazók megnyerésére törekedő kijevi hatalom akár a héten megszavazhatja a brutális nyelvtörvényt. A jogszabálytervezet az élet valamennyi területén kizárólag az ukrán nyelv használatát írja elő. Ráadásul valamennyi hivatalnoknak vizsgát kell majd tennie államnyelv-ismeretből, egy speciális központot hoznak létre e célból, és csak az általuk kiadott tanúsítvánnyal lehet majd munkát vállalni bármely állami hivatalban vagy iskolában. Még az önkormányzati képviselő-jelöltséghez is szükség lesz az említett nyelvismereti oklevélre. A törvény leszögezi: az oktatás nyelve az óvodától kezdve az egyetemekig bezárólag kizárólag az ukrán lehet.

Tehát megszűnhetnek a magyar iskolák, a magyar újságok, totális ukránosítás következhet. Továbbá bevezetik a nyelvcsendőr intézményét, akinek feladata lesz a törvény betartatása.

Akikkel szemben szabálysértést állapítanak meg, például ha a postai dolgozó vagy a buszsofőr nem ukránul szólal meg, azt 5-től 10 ezer hrivnyáig (­18–36000 ezer dinár) terjedő pénzbüntetésre ítélhetik, de állami közalkalmazottakat ki is rúghatnak emiatt.A törvénytervezetben az ukrán nyelvet az állami szimbólumokhoz, a himnuszhoz, a címerhez és a zászlóhoz sorolják.Forrás: Délhír