2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Sargentini-jelentés elindult a Magyarországgal szembeni eljárás

Megkapta kedden az EU soros osztrák elnöksége az Európai Parlament elnökének levelét, amelyben a képviselőtestület a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kezdeményezi Magyarország ellen – írja a Bruxinfo az európai ügyekért felelős osztrák miniszter közlése alapján.Gernot Blümel a szakportálnak annyit mondott:
„Nagyon professzionális módon kívánunk eljárni. Alaposan megvizsgáljuk a dossziét, de túl korai lenne még megmondani, hogy mikor keríthetünk sort az első meghallgatásra.”
Azt Donald Tusk, az EU állam és kormányfőit tömörítő testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke közölte korábban, hogy a szerdán kezdődő, salzburgi informális EU-csúcson nem foglalkoznak még a Sargentini-jelentéssel. A jelentést készítő holland képviselő a múlt héten világossá tette: a Tanácsot nem köti semmilyen határidő. És hogy a harmadik uniós csúcsintézmény se maradjon ki: az Európai Bizottság első alelnöke, a múlt heti parlamenti vitában is felszólaló és a magyar kormányt élesen kritzáló Frans Timmermans kedden azt közölte, valószínűnek tartja, hogy a Tanács majd bevonja a bizottságot az eljárásba. Azzal kapcsolatban viszont nem kívánt állást foglalni, hogy a voksolás megfelelt-e az uniós alapszerződésnek. A Tanács jogi szolgálata pedig az osztrák elnökség megkeresésére közölte azt, nem áll módjában megállapítani, hogy az EP helyesen járt-e el, amikor a szerdai voksoláson nem számolta bele a szavazati arányba a tartózkodásokat. Emiatt a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul.Bruxinfo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató