2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Már második erő Németországban az AfD

Lendített az AfD népszerűségén a chemnitzi tüntetésekről őszintén beszélő titkosszolgálati vezető menesztése. Angela Merkel azért menesztette Hans-Georg Maassent, a német titkosszolgálat vezetőjét, mert nyíltan elmondta, hogy nem valódiak azok a felvételek, amelyeken a chemnitzi tüntetők náci karlendítések közepette migránsokra vadásznak. Maassen kirúgása a nagykoalíció tagjai, a CDU/CSU és az SPD népszerűségén is nyomot hagyott, ellenkező irányba.
Horst Seehofer CSU-s belügyminiszter ugyan megvédte Maassent, de ez nem segített sem a pártján, sem a titkosszolgálati vezetőn. Az INSA legfrissebb felmérése szerint a választók nem díjazták ezt a lépést, a választáskor még együttesen 53 százalékot elérő nagykoalíció népszerűsége 44 százalékra csökkent. A CDU/CSU még mindig a legnépszerűbb párt, 27,5 százalék szavazna rájuk, de ez egyre kevésbé meggyőző, hiszen a tavalyi választáson is a korábbiaknál jóval gyengébb eredményt értek el az akkori 33 százalékkal.
Mostanra ráadásul az AfD jött föl a második helyre 17,5 százalékkal, megelőzve a 16,5 százalékos kisebbik kormánypártot, a szociáldemokratákat (SPD). Szoros a mezőny utánuk is, hiszen a Zöldek 14,5 százalékon állnak, a kommunistákból alakult Baloldal támogatottsága 11 százalék, a szabad demokratáké (FDP) 10 százalék. Külön érdekesség, hogy a Merkellel migránsügyben olykor élesen szembehelyezkedő CSU-elnök, Horst Seehofert jobban szívlelik az AfD szavazói, mint a CDU/CSU támogatói.forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató