Vadhajtások

A görögök visszavágnak! Az állampolgárok visszaállították a ledöntött keresztet, amely „sértő volt a migránsokra nézve”

Ahogyan arról a közelmúltban beszámoltunk, Leszbosz ortodox görög-katolikus szigetén egy nagy kereszt emlékmű vált a földdel egyenlővé.

Ez az után történt, hogy egy csoportosulás – amely önmagát az interkulturális együttélés támogatójaként határozza meg – úgy érvelt, hogy a kereszt látványa sértő lehet a hajóval érkező, többnyire muszlim vallású migránsok számára.

A leszboszi közösség azonban nem hagyta annyiban a dolgot és visszavágtak: helyreállították a megrongált keresztet. Október 12-én reggel dühös leszboszi állampolgárok egy csoportja ott a helyszínen állította  vissza az ortodox keresztény szimbólumot. 

A Russia Today (RT) videófelvételén egy helyi lakos a következőt mondta:

„Ez a gyűlölet megnyilvánulása volt! Ezt a keresztet megerősített betonból készítették, komoly gépeket használtak, hogy megfelelően a földbe rögzítsék… Mi nem akarunk problémát senkinek, de ezt a viselkedést nem fogadjuk el. Ez elfogadhatatlan!!!”

A többi szigetlakó is beállt az ügy mellé és eltökéltségüknek hangot adva kijelentették, hogy anyagilag is hozzá kívánnak járulni, hogy a keresztet rendbe hozzák, megjavíttassák és az ortodoxia szimbólumát helyreállítsák. 

Az RT értesülései szerint a helyiek a környékről gyűjtöttek össze köveket, hogy azokkal megtámasztva állítsák fel a keresztet. Elmondásuk szerint ez pusztán átmeneti megoldás, és egy hatalmas keresztet kell a rongált helyébe állítani. 

És valóban,az elmúlt 24 órában a Facebook-ot elárasztották különböző csoportok és felhasználók, akik úgy vélik, hogy egy sokkal nagyobb keresztet kellene állítani ugyanazon a helyen. 

 

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu