2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A román hatalom nem tűri a politikai foglyok melletti kiállást

Elmarad a csíkszeredai börtön elé péntekre tervezett gyertyás tüntetés, ami a Beke István és Szőcs Zoltán ügyében elkövetett jogtiprásokra szerette volna felhívni a figyelmet."A péntekre meghirdetett akció elmarad. A karhatalom képviselői közölték velünk, hogy a 60/1991-es törvény 9. cikkelye értelmében fel fogják oszlatni a rendezvényt és felelősségre vonják a szervezőket terrorizmus népszerűsítése miatt. Ezért ügyvédi segítség igénybevételével próbáljuk megszervezni a megmozdulást, hisz jogunk kell legyen ahhoz, hogy követeljük az elítéltek jogát a tisztességes eljáráshoz. 100 nap eltelt és még nincs bírói indoklás az ügyben, ami nélkül még az Emberi Jogok Európai Bíróságához sem tudunk fordulni" - fejtette ki véleményét Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke csütörtökön a csíkszeredai börtön mellett megtartott sajtótájékoztatón. Elmondta: "a hatalom képviselői nehezményezték azt is, hogy politikai foglyoknak nevezzük Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Állításuk szerint ilyen már nincs ebben az országban. Hát igen. Mi is abban reménykedtünk, hogy ilyesmi nem fordulhat elő a 21. század Romániájában, azonban rá kellett ébrednünk a valóságra". Tőke megjegyezte még: "e példátlan aljasságra fel kell hívni az emberek figyelmét, és követelni kell az indoklás kiállítását, tartsuk szem előtt az ügyet, mert súlyos jogsértésekről van szó" Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a sajtótájékoztatón hangúlyozta a sajtó szerepét az ügyben, ugyanis fontos eljuttatni mindenkinek az üzenetet, hogy nem szabad félni, mert ami itt történik a politikai foglyokkal, az nem igazságos. A képviselő felkérte a politikai, a civil és az egyházi képviselőket, hogy álljanak ki az ügy mellett.
"El akarnak taposni minket, ezért ki kell állnunk az igazság mellett"
- nyomatékosította Kulcsár-Terza József, aki egyuttal említést tett arról a napokban megjelent egyértelműen magyarellenes ítéletről is, mely alapján a magyar és a székely zászlót el kell távolítani, a német és az izraeli lobogót pedig nem. A parlamenti képviselő a sajtótájékoztatót követően a börtönben immáron harmadjára tett látogatást a politikai foglyoknál.
"Napi szinten érik a jogsértések az őshonos magyarságot"
- mutatott rá Tóth Bálint, a Beke és Szőcs család barátja. Elmondta: a sajtótájékoztató előtt iktatta a városházán azt a kérést mely alapján egy bannert állítanának fel a Szabadság téren, amin napra pontosan feltüntetnék, hány napja űlnek börtönben a magyar fiatalok, bírói indoklás nélkül, ami Románia jogállamiságát kérdőjelezi meg. Tóth reményét fejezte ki, hogy megkapják az engedélyt a banner felállítására. Salamon Zoltán, a Magyar Polgári Párt Hargita megyei elnöke elmondta: a romániai jogállamiságról állít ki bizonyítványt ez az ügy ugyanis a mai napig nincs indoklás, ami akadályozza a további jogorvoslatot.Forrás: Szekelyfold.ma
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató