Vadhajtások

Elviszik a migránsokat a korrupt polgármesterét vesztett olasz faluból

Az olasz belügyminisztérium szombaton elrendelte a menedékkérők menekültszállásokra átköltöztetését a dél-olaszországi Riace falujából, amelynek polgármesterét, Domenico Lucanót a hónap elején házi őrizet alá helyezték, mert állítólag törvénytelen eszközökkel segítette az illegális bevándorlást.

A tárca közlése szerint a menedékkérők áthelyezése a jövő héten fog megkezdődni. A hatóságok egyebek között azzal vádolják Lucanót, hogy közreműködött érdekházasságok létrejöttében, így segítve a migránsokat, hogy hivatalos jogi státust nyerjenek Olaszországban.

Migránsokkal népesítette be a faluját

A polgármester a migráció támogatójaként tett szert nemzetközi hírnévre. Tevékenységének köszönhetően több száz migráns telepedett le az alig kétezer lakosú Riacében. A kétezres években a baloldali polgármester az elsők között volt, aki a migráció segítségével kívánt életet lehelni az általa vezetett, 1800 fős faluba. Azóta afgánok, eritreaiak és irakiak tucatjai telepedtek le Riacében, újra benépesítve a települést.

Tevékenységüknek köszönhetően fellendült a helyi kézművesség és a turizmus. A helyi szemétszállítást is a közbeszerzési eljárást megkerülve migránsok munkaközösségeinek engedte át.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Matteo Salvini belügyminiszter, a  bevándorlásellenes Liga vezetője elejét akarja venni annak, hogy más olasz települések és falvak Riace példáját kövessék. Salvini üdvözölte Lucano őrizetbe vételét és bírálta a „jótevőket”, akik szerinte „Olaszországot bevándorlókkal akarják feltölteni”.

Önerőből érkeztek Lampedusára?

Mintegy hetven illegális bevándorló kötött ki szombaton az olaszországi Lampedusán, miután csónakjukat felfedezte egy tunéziai halászhajó 29 kilométerrel a sziget partjai előtt – közölte az olasz parti őrség. Az olasz hatóságok álláspontja szerint Málta lett volna illetékes a mentési munkálatban, ennek ellenére – a helyi sajtó egybehangzó értesülései szerint – a migránsokat Lampedusára vitték.

Hatósági közlés szerint ehhez nem vettek igénybe olasz hajót, ugyanis a migrások csónakja önerőből érte el a lampedusai kikötőt a hatóság egyik hajójának kíséretében.

„Az olasz parti őrség hetven ember életét mentette meg, akik most biztonságban vannak Lampedusa kikötőjében”

– közölte szombaton Twitter-üzenetében a Mediterranea nevű civil szervezet, amely egy megfigyelőhajót üzemeltet a Földközi-tengeren. Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint az Eritreából, Ghánából és Szíriából származó emberek 35 órát voltak tengeren kimentésükig.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szigorú bevándorlásellenes politikát folytat, ennek ellenére a tárca adatai szerint októberben eddig valamivel több mint 400 menedékkérő érkezett az olasz partokra.

Forrás: Hirado.hu