Vadhajtások

Magyar szurkolót vertek a görög antifasiszták

A legnagyobb videómegosztóra töltöttek fel egy videót, amin az látható, hogy többen kergetnek egy magyar drukkert, megverik és a pólójával, illetve az útlevelével büszkélkednek… pénteken játszott a magyar válogatott Athénban, Nemzetek Ligája csoportmérkőzést.

Pár sorral is kiegészítették a “hőstettüket”, azt irják, hogy tudták hol szállnak meg a “fasiszta” magyar szurkolók és a támadáskor többen elszaladtak, de nem mindenkinek sikerült.

A görögöknél egyébként nagyon erős az antifa mozgalom. A legtöbb focicsapat ultrái szélsőbaloldali beállítottságú. A zászlóikon gyakran Che Guevara emblémát, illetve vöröscsillagokat lehet felfedezni. Meccseken a palesztinok mellett szoktak kiállni.

Nem ez volt az első magyarellenes megnyílvánulásuk, pár évvel ezelőtt egy másik athéni találkozón már rátámadtak a magyarokra. Akkor az Olympiakosz huligánjai jeleskedtek.

A legbaloldalibb táborral az AEK Athén csapata büszkélkedhet. Ők nemzetközi kapcsolatokkal is büszkélkednek, jó barátságot ápolnak az olasz Livornóval és a francia Marseille elvtársaikkal.

A görög antifasiszta mozgalom több gyilkossággal is jelezte, hogy komolyan kell venni őket. A legnagyobb ellenségük az Arany Hajnal párt, több tagot meggyilkoltak már az elmúlt évek alatt.

Az antifák által meggyilkolt Arany Hajnal tagok

A politikai tüntetéseken az utcai zavargásokból is kiveszik a részüket. A rendőrök ellen legtöbbször Molotov-koktélokkal szállnak harcba.

Az elmúlt napokban éppen az AEK Athént büntette meg a görög futballszövetség, mert Panathinaikosz elleni derbi után a szurkolóik összecsaptak a rendőrökkel. Szintén Molotov-koktélokkal dobálták a rendfentartókat.

Érdemes megemlíteni, hogy a görög bajnokságban olyan állapotok uralkodtak, hogy a szövetség kb. 10 éve biztonsági okokból nem engedélyezi, hogy – a 6 legnagyobb klub szurkolói – vendégként elkísérjék csapatukat. Kivétel a Görög Kupa döntője, ami rendszerint óriási rendzavarásba torkollik minden évben..
.

Bede Zsolt – www.vadhajtasok.hu